Uudised – august 2015

Antidepressantide ja NSAID samaaegne kasutamine suurendab aju hemorraagia tekke ohtu

Paljude uuringutega on näidatud, et antidepressandid, eelkõige serotoniini tagasihaarde inhibiitorid, aga samuti NSAID, suurendavad veritsuste kujunemise riski. Samas on teada, et paljud depressiivsed haiged, kes kasutavad antidepressante, vajavad kroonilise valusündroomi tõttu ka NSAID-e.

Korea uurijad korraldasid ulatusliku uuringu selgitamaks ajuhemorraagia tekke riski antidepressantide ja NSAID samaaegse kasutamise korral. Vaatluse all oli kokku 4 145 226 isikut kes kasutasid antidepressante, neist 60% alustasid samaaegselt ka NSAID kasutamist. Ilmnes, et 30 päeva jooksul kombineeritud ravi algusest oli mõlema ravimi samaaegsel kasutajatel aju hemorraagia kujunemise risk oluliselt suurem (riskisuhe 1,6). Hemorraagia tekke risk oli sõltumatu isiku soost, vanusest ja kaasuvatest haigustest, samuti kasutatud antidepressandi klassist.

Autoritele teadaolevalt on see esimene uuring antidepressantide ja NSAID samaaegse kasutamise ohust aju hemorraagia tekkeks. Ei ole välistatud et antidepresandi ja NSAID samaaegne kasutamine võib suurendada ka muud tüüpi hemorraagilisi sündroome.

 

Refereeritud

Shin JY, Park M-J, Lee SH, et al. Risk of intracranial haemorrhage in antidepressant users with concurrent use of non-steroidal anti-inflammatory drugs: nationwide propensity score matched study. BMJ 2015;351:h3517.