Uudised – jaanuar 2016

Asitromütsiin on Chlamydia trachomatis’e tekitatud urogenitaalinfektsiooni ravis niisama tõhus kui doksütsükliin

Chlamydia trachomatis’e põhjustatud infektsioon on üks sagedasemaid sugulisel teel levivatest nakkustest nii meestel kui ka naistel. Ravimata C. trachomatis’e nakkus on üks peamistest naiste viljatuse põhjustest. Sagedasti kulgeb haigus asümptomaatiliselt või väheste urogenitaaltraktist tulenevate sümptomitega. Nakkus on antibiootikumidega efektiivselt ravitav. Peamisteks ravimiteks on doksütsüliin ja asitromütsiin. Viimast on mugav kasutada, seda määratakse üks gramm ühekordse doosina.

Siiski on kirjanduses andmeid, et asitromütsiini raviskeem ei ole piisavalt mõjus. USA Alabama Ülikooli teadlased korraldasid prospektiivse juhuslikustatud uuringu, et võrrelda asitromütsiini ja doksütsükliini mõjusust C. trachomatis’e infektsiooni ravis. Kokku osales 567 alla 25 aasta vanust C. trachomatis’e infektsiooniga isikut. Neist 284 juhuslikustati rühma, keda raviti asitromütsiini 1-grammise ühekordse doosiga. Ülejäänutele manustati doksütsüliini 100 mg kahel korral ööpäevas 7 päeva vältel. Ravi mõjusust hinnati 28. päeval ravi algusest, kasutades nukleiinhappe amplifikatsioonitesti ja genotüpiseerides välismembraani proteiini A C. trachomatis’e tüvede suhtes.

Asitromütsiinirühmas osutus 5 uuritaval ravi ebaefektiivseks, doksütsükliinirühmas osutus ravi kõigil tõhusaks. Kahe rühma tulemuste erinevus ei olnud statistiliselt oluline.

Autorid järeldasid, et asitromütsiin ei ole C. trachomatis’e urogenitaalinfektsiooni ravis vähem tõhus kui doksütsükliin.

 

Refereeritud

Geisler WM, Uniyal A. Lee JY, et al. Azithromycin versus Doxycycline for Urogenital Chlamydia trachomatis Infection. N Engl J Med 2015;373:2512–21.