Uudised – veebruar 2019

Depressioon ja kiilaspäisus – vastastikune seos

Koldeline kiilaspäisus, ladina k alopecia areata (AA) on autoimmuunne haigus, mis mõjub negatiivselt haige psüühikale ja sagedasti on haigetel depressioon. Patsiendil võib tekkida küsimus, kas kiilaspäisus on depressiooni põhjus, või vastupidi – depressioon soodustab kiilaspäisuse kujunemist.

Kanada uurijad püüdsid leida küsimusele vastust, analüüsides Ühendkuningriigi esmatasandi haiguslugude põhjal retrospektiivselt umbes 6 miljoni patsiendi andmeid ajavahemikul 1986–2012. Neist 405 339 (keskmine vanus 36,7 a) isikul oli diagnoositud klassikaline depressioon, 5 738 596 (keskmine vanus 38,5 a) isikul ei olnud depressioonisümptomeid. Neid jälgiti 26 a jooksul AA esinemise suhtes.

Andmete analüüsil ilmnes, et depressioonihaigetel oli 90% võrra suurem kiilaspäisuse risk võrreldes nendega, kel polnud depressiooni. Ravi antidepressantidega vähendas oluliselt AA riski. Patsientidel, kel oli diagnoositud AA, oli 34% suurem risk haigestuda depressiooni kui neil, kel ei olnud juuste väljalangevust.

Ilmneb selge mõlemapoolne seos koldelise kiilaspäisuse ja klassikalise depressiooni kujunemise vahel. Selle patogenees ei ole selge, kuid kliinilises praktikas tuleks sellist seost silmas pidada nii depressiooniga kui ka koldelise kiilaspäisusega haigete käsitlemisel.

 

Refereeritud

Vallerand IA, Lewinson RT, Parsons LM et al. Assessment of a bidirectional association between major depressive disorder and alopecia areata. JAMA Dermatology 2019, DOI:10.1001/jamadermatol.2018.4398