Uudised – oktoober 2016

Furosemiid põhjustab südamepuudulikkuse ravis tiamiinidefitsiiti

Südamepuudulikkuse puhul esinevat düspnoed ja turseid leevendatakse diureetikumidega, millest sagedamini kasutatakse lingudiureetikumi furosemiidi. On leitud, et pikaaegne ravi võib põhjustada tiamiini (B1-vitamiin) defitsiiti ja kliinilist kardiaalset sündroomi märg beriberi, mida iseloomustab tahhükardia, düspnoe ja tursed. Raske tiamiinidefitsiidiga võib kaasneda kardiovaskulaarne kollaps, metaboolne atsidoos ja hemodünaamiline ebastabiilsus.

Vees lahustuva vitamiinina eritub B1 uriinis, seega suurendab diureetikumide tarvitamine vitamiini kadu. Diureetikumid, eriti furosemiid on südamepuudulikkuse ravi aluseks, kuid on leitud, et nende pikaajaline tarvitamine võib põhjustada tiamiinidefitsiiti, süvendades seega südamepuudulikkust.

Uuringus, kus osales 100 patsienti erineva astme südamepuudulikkusega, määrati tiamiini sisaldus pärast 14 kuud 60 mg furosemiidi manustamist päevas. Kolmandikul südamepuudulikkusega patsientidest leiti vitamiinidefitsiit võrreldes 12%-ga kontrollrühmas ning erinevus oli veelgi suurem, kui välja arvata tiamiini lisaks saanud patsiendid (37,2% vs. 12,2%). Samas uuringus leiti ka, et B1-vitamiini puuduse sagedus on proportsioonis südamepuudulikkuse raskusega. B1-vitamiini defitsiit esines 40%-l III ja IV astme südamepuudulikkusega patsientidest võrreldes 24%-ga I ja II astme südamepuudulikkusega uuritutest. Pärast vitamiini lisamanustamist nädala jooksul veenisisesi leiti, et vasaku vatsakese väljutusfraktsioon suurenes 28%-lt 32%-ni ning pärast 6 nädalat suu kaudu B1-vitamiini manustamist kasvas see 27%-lt 33%-ni.

Tiamiin on oluline kofaktor rakkudes energia produktsioonis ja sel on oluline roll müokardi kontraktiilsuses. Furosemiid võib suurendada vitamiini kadu uriiniga ning tiamiini manustamine võib parandada vasaku vatsakese süstoolset funktsiooni südamepuudulikkusega patisentidel, kes tarvitavad furosemiidi.

Refereeritud

Katta N, Balla S, Alpert M. Does Long-Term Furosemide Therapy Cause Thiamine Deficiency in Patients with Heart Failure? A Focused Review. Am J Med 2016;129:753.e7–11.