Uudised – juuni 2015

Jalgsi tööle ja töölt koju – lihtne ja odav viis kehakaalu kontrollimiseks

Praeguseks on kogunenud rohkelt andmeid kinnitamaks, et vähene füüsiline aktiivsus on üks peamistest ülekaalulisuse ja 2.tüübi diabeedi kasvava leviku põhjustest nüüdisajal. Enamikes rahvatervise juhendites soovitatakse inimestele iga päevast vähemalt 30 minutilist mõõduka koormusega füüsilist aktiivsust. Paljudel juhtudel seda ei tehta, põhjenduseks ajanappus, võimaluste vähesus jne

Ühendkuningriigis tehtud uuringus püüti selgitada kuidas liikumisviis tööle ja koju mõjutab uurimisaluste kehakaalu. Briti terviseandmete andmebaasist valiti aastatel 2004–2007 4056 isikut kes kirjeldasid oma liikumisviisi tööle ja töölt koju ja avaldasid andmed oma pikkuse ja kehakaalu kohta. Andmete analüüsil ilmnes, et isikud, kes loobusid tööl käimisest isikliku autoga ja tegid seda jalgsi või ühistransporti kasutades, kaotasid kahe aasta vältel oma KMI-st keskmiselt 0,32 kg ruutmeetri kohta. KMI langus oli selges sõltuvuses läbitud tee pikkusest ja sellele kulunud ajast. Vastupidi, isikud kes loobusid jalgsi käimisest või ühistranspordi kasutamisest eelistades isiklikku autot suurendasid oma KMI kahe aasta jooksul 0,34 kg võrra ruutmeetri kohta.

Autorid on veendunud, et jalgsi liikumine on ikka veel vähe propageeritud viis kehakaalu kontrolli all hoidmiseks.

 

Refereeritud

Martin A, Panter J, Shurscke M, Ogilvie G. Impact of changes in mode of travel to work on changes in body mass index: evidence from the British Household Panel Survey. J Epidemiol Community Health doi:10.1136/jech-2014-205211.