Uudised – jaanuar 2019

Kas vitamiini- ja mikroelemendirikas dieet leevendab gastroösofageaalsest reflukshaigusest tingitud vaevusi?

Gastroösofageaalne reflukshaigus (GERD) on sage tervisehäire. Sellega võib kaasuda ka söögitoru limaskesta kahjustus – erosiivne ösofagiit. GERD-i ravis on oluline maohappe mõju pärssimine, selleks kasutatakse laialdaselt medikamente – prootonpumba inhibiitoreid (PPI). PPI-d on üldiselt ohutud ja oluliste kõrvaltoimeteta, kuid nende pikemaaegsel kasutamisel võivad kõrvaltoimetena kaasneda neerukahjustus, Clostridium dificile nakkus ja osteoporootilised luumurrud. Viimasel ajal uuritakse intensiivselt mittefarmakoloogilisi võtteid GERD-i vaevuste leevendamiseks. Oluline osa on dieedil: kohv, kakao, karboniseeritud joogid, tsitrusviljad ning vürtsikas, hapu ja praetud toit võivad GERD-i vaevusi ägendada.

Lõuna Koreas tehtud populatsiooniuuringus vaadeldi 11 690 patsienti, kel anamneesis puudus tõsine seedetraktihaigus, kuid mitmesuguste vaevuste tõttu oli neile tehtud gastroskoopia. Nad täitsid küsimustiku viimase 3 päeva vältel kasutatud toiduainete ja esinenud seedetraktivaevuste kohta. Selle põhjal tuletati, kui palju olid nad toiduga saanud vitamiine ja mikroelemente.

Gastroskoopilise leiu ja vaevuste alusel tuvastati GERD 6,8%-l meestest ja 9,1%-l naistest. Erosiivne ösofagiit diagnoositi 11,2%-l meestest ning 2,4%-l naistest. Ilmnes, et rohkelt kaltsiumi ning mõõdukas koguses fosfaati ja kaaliumi sisaldav toit leevendas meestel GERD-i vaevusi. Naistel vähendas vaevusi rohkelt kaltsiumi, kaaliumi, vitamiine A, B2, B6 ning retinooli sisakdav toit. Erosiivse ösofagiidiga kaasnevaid vaevusi vaadeldud dieet ei mõjutanud.

Uuringust ilmneb, et vitamiinirikas dieet leevendab GERD-i põhjustatud vaevusi naistel, kuid mitte meestel. Sellise erinevuse põhjus, nagu ka vitamiinide ning mikroelementide mõju GERD-i patogeneesile, on senini ebaselge. Uuringud jätkuvad.

 

Refereeritud

Kim JS, Kim B-W. Are Diet and Micronutrients Effective in Treating Gastroesophageal Reflux Disease Especially in Women? J Neurogastroenterol Motil 2019;1:1–2.