Uudised – august 2015

Kofeiini sisaldavad ja mitte suhkruga magustatud joogid suurendavad varajase menarhe riski

Varajase – enne 11 eluaastat alanud–menarhega naistel on noorukieas mitmesuguseid terviseprobleeme. Nad on sagedamini ülekaalulised, koos sellest tulenevate terviseprobleemidega, neil suurem kalduvus varajaseks sugueluks ning alkoholi ja narkootikumide tarbimiseks. Viimastel aastael on palju uuritud varajase menarhe põhjuseid, et kavandada meetmeid tõhusaks sekkumiseks.

USA teadlased püüdsid selgitada varajase menarhe kujunemise seost kofeiini sisaldavate ja kunstlikult –mitte suhkruga – magustatud jookide tarbimisega. Jälgiti 2379 tütarlapse – alates 9 eluaastast – karastavate jookide tarbimise harjumusi.

Ilmnes, et kofeiini sisaldavate ja kunstlikult magustatud jookide regulaarse tarbimise korral oli suurenenud varajase menarhe kujunemise risk (riskisuhe 1.47) Kofeiini mitte sisaldavate ja suhkruga mitte magustatud jookide tarbijate hulgas sellist seost ei ilmnenud.

Praegusel ajal on alaealiste seas laialt levinud mitmesuguste spordi- ja toniseerivate jookide tarbimine. Ilmselt tuleb suuremat tähelepanu pöörata nende mõjule tervisele.

 

Refereeritud

Mueller NT, Jacobs DR, MacLehose RT, et al. Consumption of caffeinated and arteficially sweetened soft drinks is associated with risk of early menarche. Am J Clin Nutr July 2015 doi:103945­/ajcn 114.100958.