Uudised – veebruar 2017

Magnettomograafiline uuring raseduse ajal, ka raseduse esimesel trimestril, on lootele ohutu ega kahjusta lapse arengut

On üldteada, et raseduse ajal tuleks vältida ema uurimist röntgenkiirgusega ja eelistada ultraheli- või magnettomograafilist uuringut (MRT). Vähe on siiski kindlaid andmeid MRT-uuringu ohutusest lootele ja lapse arengule, kui see on tehtud raseduse esimesel trimestril.

Kanadas korraldati uuring selgitamaks välja MRT ohutust raseduse esimesel trimestril ja kontrastaine gadoliini kasutamise ohutust kogu raseduse ajal. Vaatluse all olid aastatel 2003–2015 ajaliselt sündinud lapsed – kokku 1 421 105 sünnitusest. Raseduse ajal oli MRT-uuring tehtud sagedusega 397 uuringut 1000 raseda kohta, sellest esimesel trimestril 1,2 uuringut 1000 raseda kohta ning kontrastaine gadoliiniga oli sagedus 0,3 uuringut 1000 raseda kohta. Andmete analüüsil ei ilmnenud, et MRT-uuring raseduse esimesel trimestril suurendaks lapse surnult sündimise, vastsündinu surma, kaasasündinud arenguhäirete, pahaloomulise kasvaja või kuulmishäirete riski. Samuti ei suurendanud uuring gadoliiniga raseduse eri perioodidel lapse arenguhäirete riski. Siiski oli gadoliiniga uuritud emade lastel mõnevõrra suurem risk (riskisuhe 1,36) haigestuda kuni neljanda eluaastani põletikulistesse sidekoe haigustesse ja oli mitteoluliselt suurem surnult sündivuse risk.

Autorid järeldavad et MRT-uuringut gadoliiniga tuleks rasedatele teha vaid hästi kaalutletud näidustustel.

 

Refereeritud

Ray JG, Vermeulen MJ, Bharatha A, Montanera WJ, Park AL. Association between MRI exposure during pregnancy and fetal and childhood outcomes. JAMA 2016,316:952–61.