Uudised – juuni 2016

Meedikud avaldasid kaastunnet riigikogulastele

Maikuu viimasel päeval tulid ligi 4500 meditsiinitöötajat üle Eesti tööle padjaga, et olla solidaarsed riigikogulastega nende kurnavas töös ööistungitel.

Juba mitmendat kuud on tervishoiutöötajate kutseorganisatsioonid pidanud edutuid läbirääkimisi tööandjatega töö- ja palgatingimuste suhtes. Vastupidiselt töötajate ootustele leevendada töökoormust, esitasid tööandjad kava muuta õigusakte ja kehtestada tervishoiutöötajatele valveaja piirnormiks 130 tundi kuus, nägemata ette vahepealseid puhkeaegu, ning mitte maksta tasu kõrgendatud tariifide järgi ületundide ja puhkepäevadel töötamise eest. Riigikogu liikme Marianne Mikko hinnangul ei peagi meedikud valve ajal kogu aeg valves olema ning nende koormus öövalve ajal ei ole võrreldav riigikogulase koormusega ööistungite ajal seadusemuudatustega tegeledes. Tema sõnul lisandub veel suur emotsionaalne koormus, muretsedes omapead jäetud lemmiklooma toimetulemise üle.

Meedikud ei saanud seda teada saades ükskõikseks jääda ja täiesti spontaanselt kujunes dr Guido Nõmme eestvedamisel üleskutse kõikidele meedikutele olla 31. mail tööl patjadega ja postitada Facebooki pilte, näitamaks, kuidas nad töö ajal magavad. Üleskutsele vastasid kolleegid kogu Eestist. Kohale tulid ka lapsepuhkusel olevad meedikud koos oma maimukestega, oli neile ju eriti mõistetav mure töö tõttu omapead jäetud lemmiku pärast. Päeva lõpuks oli Facebooki kogunenud pea 5000 pilti, osa neist oli saadetud ka Eesti piiride tagant.

Lõbusal ja pehmel ettevõtmisel olid ka tagajärjed. Marianne Mikko teatas Facebookis, et tema polnud nii mõelnud, nagu Õhtuleht kirja oli pannud, õhtuses „Aktuaalses kaameras“ rääkis riigikogulane Helju Pikhof, et ta hindab kõrgelt meedikute tööd, ja teatas, et minister Jevgeni Ossinovski võttis tagasi kavandatud seadusemuudatuse eelnõu ning pöördub valitsuse poole, et leida lisaraha tervishoiule. Läbirääkimised jätkuvad sügisel.

Loe lähemalt Eesti Arsti juuninumbrist.

V.Sinisalu_padjapäev_Ida-ViruV.Sinisalu_padjapäev_operatsioonilV.Sinisalu_padjapäev_Pärnu haiglaV.Sinisalu_padjapäev_Kliinikum ja lapsed