Uudised – aprill 2016

Regulaarne kohvijoomine vähendab riski haigestuda kolorektaalvähki

Kolorektaalvähk on sageduselt kolmas vähipaige arenenud maades. Leidub rohkelt andmeid selle vähivormi seostest toitumisharjumustega. USA Lõuna-California ülikooli teadlased uurisid kolorektaalvähi molekulaar-epidemioloogilise uurimisprojekti raames haigestumise seost kohvitarbimisega.

Uuringusse kaasati 5145 kolorektaalvähi diagnoosiga haiget, kontrollgrupi moodustasid 4097 tervet täiskasvanut. Uurimisalused vastasid küsimustele kohvitarbimise kohta, vähki haigestunud vastasid küsimustele kohvitarbimise kohta aasta jooksul enne vähi diagnoosimist. Ilmnes, et regulaarselt kohvi joovatel isikutel on oluliselt väiksem risk haigestuda nii pärasoole- kui ka jämesoolevähki. Risk vähenes proportsionaalselt päevas tarbitud kohvi hulgaga: kui 1–2 tassi päevas kohvi tarbijatel oli kolorektaalvähki haigestumise riskisuhe 0,78, siis üle 2 tassi päevas kohvi joojatel oli riskisuhe kuni 0,46. Sealjuures ilmnes uuritud riski vähenemine ka regulaarselt kofeiinivaba kohvi joonutel, risk ei sõltunud kohvi valmistamise viisist.

Kohv sisaldab peale kofeiini ka mitmeid aineid, mida seostatakse soole funktsiooni ja ainevahetusega. Neist tuntumad on klorogeenhapped, millel on antioksüdantne toime, samuti mitmed polüfenoolid, millele omistatakse antioksüdantset ja antiproliferatiivset toimet. Autorite hinnangul ei ole mõõdukas kohvitarbimine arvestatav terviserisk.

 

Refereeritud

Schmit SL, Rennert HS, Rennert G, Gruber SB. Coffee consumption and the risk of colorectal cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2016;25:634–9.