Uudised – jaanuar 2017

Simvastatiin ja lovastatiin suurendavad hemorraagiliste tüsistuste riski dabigatraaniga ravitud haigetel

Dabigatraaneteksilaadi imendumist soolest ja selle konverteerumist aktiivseks toimeaineks dabigatraaniks pidurdab ensüüm P-glükoproteiin. Statiinide rühma kuuluvad simvastatiin ja lovastatiin on potentsiaalsed P-glükoproteiini inhibiitorid. Seega võivad need ravimid ka suurendada dabigatraaniga ravitud haigetel hemorraagiliste tüsistuste riski.

Kanadas tehtud uuringus jälgiti 45 991 dabigatraaniga ravitud kodade virvendusega patsiendi haiguse kulgu 2 aasta vältel. Selle aja jooksul registreeriti ajuinfarkt või aju transitoorne isheemia 397 ja aju või seedetrakti hemorraagia 1117 juhul. Mitmemõõtmelisel analüüsil ilmnes, et ravi simvastatiini või lovastatiinga vähemalt 60 päeva vältel ei mõjutanud aju isheemiliste tüsistuste riski, kuid suurendas hemorraagiliste tüsistuste riski (riskide suhe 1,46). Teiste statiinidega ja dabigatraaniga samaaegselt ravitud haigetel hemorraagia tekkerisk ei suurenenud.

Autorid järeldavad, et dabigatraaniga ravitud haigetele tuleks statiinravi näidustuse korral eelistada teisi statiine peale simvastatiini ja lovastatiini.

 

Refereeritud

Antoniou T, Macdonald EM, Yao Z, et al. Association between statin use and ischemic stroke or major hemorrhage in patients taking dabigatran for atrial fibrillation. Can Med Assoc J 2017. Doi: 10.1503/cmaj.160303