Uudised – mai 2016

Arteriaalse hüpertensiooni ravi diureetikumidega vähendab dementsuse kujunemise riski eakatel

Arteriaalne hüpertensioon on tõsine südame-veresoonkonnahaiguste, samuti dementsuse kujunemise riskitegur. Selle raviks kasutatakse mitmesuguseid eri toimemehhanismidega ravimeid, sealhulgas diureetikume nii monoteraapiana kui ka kombinatsioonis teiste antihüpertensiivsete ravimitega.

Ajakirja Journal of Hypertension värskes numbris avaldati publitseeritud artiklite metanalüüsi tulemused, kus uuriti dementsuse kujunemise riski diureetikumidega ravitud hüpertensioonihaigetel võrreldes teiste ravimikombinatsioonidega ravitutega. Kokku analüüsiti kuni aastani 2015 ilmunud 15 artiklis avaldatud 52 599 haige ravitulemusi. Haigete keskmine vanus oli 76 aastat. Ilmnes, et diureetikumidega – monoteraapiana või kombinatsioonis teiste antihüpertensiivsete ravimitega – ravitud haigetel oli ligi 18% väiksem risk nii Alzheimeri tõve kui ka teiste dementsuse vormide kujunemiseks.

Avaldatud tulemused julgustavad enam kasutama diureetikume arteriaalse hüpertensiooni ravis, eelkõige eakatel patsientidel.

 

Refereeritud

Tully PJ, Hanon O, Cosh S, Tzourio C. Diuretic antihypertensive drugs and incident dementia risk: a systematic review meta-analysis and meta-regression of prospective studies. J Hypertens 2016;34:1027–35.