Uudised – märts 2016

Diklofenak ja etorikoksiib on osteoartroosi ravis teiste NSAIDidega võrreldes tõhusamad

Berni ülikooli uurijad analüüsisid aastatel 1980–2015 avaldatud osteoartroosi ravi käsitlevate artiklite materjale eesmärgiga selgitada välja paratsetamooli ja erinevate mittesteroidsete ainete mõju valu vähendamisel ja funktsiooni parandamisel puusa- ja põlveliigese artroosiga haigetel. Kokku analüüsiti 74 uuringu materjale, mis käsitlesid 58 556 haige ravitulemusi.

Nii paratsetamooli kui ka erinevate NSAIDide mõjusus oli selgelt doosist sõltuv. Analüüsist järeldus, et paratsetamool oli doosist olenemata osteoartroosiga haigetele vähe efektiivne nii valu vähendamiseks kui ka funktsiooni parandamiseks. Kõige mõjusamateks osutusid diklofenak annuses 150 mg päevas ja etorikoksiib 60 mg päevas. Ka ibuprofeen 1200 mg päevas ja naprokseen 1000 mg päevas olid rahuldava efektiga. Kirjeldatud ravimite päevase annuse suurendamine olulist valu vähendavat või funktsiooni parandavat efekti ei andnud. Arvestades NSAIDide kõrvaltoimeid, soovitavad autorid neid ravimeid ordineerida lühemaajaliste vahelduvate ravikuuridena, vältides pikemaajalist fikseeritud doosides manustamist.

 

Refereeritud

Da Costa BR, Reichenbach S, Keller N, et al. Effectiveness of non-steroidal anti-inflammatory drugs for the treatment of pain in knee and hip osteoarthritis: a network meta-analysis. Lancet Published Online 17 March, 2016. DOI:http//dz.doi.org/10.1016/SO140-6736(16)30002-2