Uudised – oktoober 2016

Mittesteroidsete põletikuvastaste ainete (NSAID) kasutamine suurendab südamepuudulikkuse kujunemise riski

Hollandi, Itaalia, Saksamaa ja Ühendkuningriigi uurijad püüdsid oma maade tervishoiuregistrite põhjal välja selgitada NSAIDide kasutamise seost hospitaliseerimist vajava südamepuudulikkuse kujunemisega. Aastatel 2000–2010 kasutas neis maades kokku 8 426 403 isikut NSAIDe, neist 96 163 vajas hospitaliseerimist südamepuudulikkuse tõttu.

Ilmnes, et ravi ajal NSAIDidega (ravi keskmiselt 14 päeva vältel) suurenes 19% võrra risk hospitaliseerimist vajava südamepuudulikkuse kujunemiseks võrreldes isikutega, kes sellist ravi ei saanud. Südamepuudulikkuse risk suurenes (riskisuhe 1,17–1,22) praktiliselt kõigi enamkasutatavate NSAIDidega (diklofenak, ibuprofeen, indometatsiin, naprokseem, püroksikaam, etorikoksiib, rofekoksiib) ravitutel. Kirjeldatud risk kahekordistus neil, kes kasutasid loetletud ravimeid suurtes doosides: 2 või enam tavalist päevaannust. Indometatsiini ja etorikoksiibi kasutamisel ilmnes teiste NSAIDidega võrreldes suurem südamepuudulikkuse risk ka kasutamisel tavalistes annustes. Ainsana ei registreeritud suuremat südamepuudulikkuse riski COX-2 inhibiitori tselekoksiibiga ravitutel.

NSAIDid inhibeerivad prostaglandiinide COX-1, COX-2 sünteesi ja sellega suureneb perifeerne veresoonte resistentsus, väheneb neerude perfusioon ja Na eritumine. Need muutused soodustavad südamepuudulikkuse kujunemist, eriti patsientidel, kel on kroonilised kardiovaskulaarsed häired.

 

Refereeritud

Arfè A, Scotti L, Varas-Lorenzo C, et al. Non-steroidal anti-inflammatory drugs and risk of heart failure in four European countries: nested case-control study. BMJ 2016;353:i4857.