Uudised – jaanuar 2020

Paratsetamool valuravimina täiskasvanule

Paratsetamool (P) on kogu maailmas hästi tuntud ja laialdaselt kasutatav valuravim. Brasiilia ja Austraalia teadlaste koostatud ülevaates analüüsitakse paratsetamooli efektiivsust valuravimina võrreldes teiste valu raviks kasutatavate mittesteroidsete ainetega (NSAID).

Analüüsiti Cohrane, MEDLINE ja EMBASE andmebaaside alusel enne 2019. a jaanuari avaldatud uuringute andmeid paratsetamooli tõhususest mitmesuguse geneesiga valu korral.

Muskuloskeletaalne valu. P on võrreldes platseeboga mõjus põlve- ja puusaliigese artroosi koheses ja lühiaegses (kuni 3 kuud) ravis. P ei ole efektiivne ei ägeda ega kroonilise nimmevalu ravis koheselt või lühiaegselt kasutatuna. Reumatoidartriidi korral on kirjeldatud P ja selle kombinatsiooni mõne teise NSAID-iga positiivset toimet valu leevendamiseks.

Peavalu. Cohrane andmeil on P doosis 1000 mg mõjus ägeda migreeni korral, kuid selle mõju on väiksem võrreldes teiste NSAID-idega. Sama allika andmeil on P mõjus pingetüüpi peavalu leevendamisel.

Kirjeldatud on P efektiivsust valu leevendamisel vahetus sünnitusjärgses perioodis, samuti neeru koolikvalu korral.

Võrreldes teiste NSAID-idega on paratsetamooli valuvastane toime üldiselt nõrgem, kuigi ka selle kohta on vastukäivad andmed. P-d soovitatakse patsientidele, kes ei talu teisi NSAID-e. Lühiaegsel kasutamisel, erinevatel andmetel kuni 3 nädalat ja päevases doosis kuni 3000 mg, on P kasutamine ohutu.

Refereeritud

Saragiotto BT, Shaheed CA, Maher CG Paracetomol for pain in adults. BMJ 2019;367:I6693.