Uudised – märts 2018

Ravi opioididega kroonilise nimme- või osteoartroosist tingitud puusa- või põlvevalu korral ei ole tõhusam kui ravi mittesteroidsete põletikuvastaste ravimitega

Mitmed ravijuhendid USA-s soovitavad ordineerida kroonilise nimme-või liigesevalu korral opioide. Samas on riigis olulisel määral sagenenud opioidide väärkasutamise juhud ja neist ravimeist põhjustatud surmajuhud. Vähe on tõenduspõhiseid andmeid, mille põhjal võiks eelistada opioide mittesteroidsetele valuvaigistitele kroonilise muskuloskeletaarse valu korral.

USA Minnesota ülikoolis korraldatud uuringus SPACE võrreldi opioidide ja mitteopioidsete valuvaigistite mõju valust tingitud funktsioonihäiretele ja valu intensiivsusele kroonilise nimmevaluga ja puusaliigese või põlveliigese artroosiga haigetel. Randomiseeriti 240 patsienti (116 opioid- ja 107 mitteopioidravi grupis) Vastavate skaalade alusel mõõdeti valuga seotud funktsioonihäiret ja valu intensiivsust 12 kuud väldanud ravi toimel. Valust tingitud funktsioonihäire vähenes mõlemas ravigrupis ühtemoodi, valu intensiivsuse vähenemine oli mõnevõrra (kuid statistiliselt oluliselt) suurem mitteopioidravi grupis. Opioididest kasutati morfiini, oksikodooni või hüdrokodooni koos atsetaminofeeniga. Mitteopioidravigrupi patsientidele ordineeriti atsetaminofeeni või mittesteroidseid põletikuvastaseid ravimeid.

Töö tulemused ei toeta ravi alustamist opioididega kroonilise nimmevalu või puusa või põlve osteoartroosist tingitud valu korral.

 

Refereeritud

Krebs EE, Gravely A, Nugent S, et al. Effect of opioid vs nonopioid medications on pain-related function in patients with chronic back pain or hip or knee osteoarthritis pain: The SPACE Randomized Clinical Trial. JAMA 2018;319:872–82.