Uudised – aprill 2018

Võimalus kaitsta patsiendi soole mikrofloorat antibiootikumravi korral

Enamik suu kaudu manustatud antibiootikume laguneb ja resorbeerub osaliselt, lagundamata antibiootikumid kahjustavad soole mikrofloorat. Analoogselt toimivad ka parenteraalselt manustatud antibiootikumid, lagunedes maksas vaid osaliselt ja lagundamata ravimijäägid satuvad sapi kaudu soolde. Soole normaalse mikrofloora kahjustusel on nii lühiajalised tagajärjed – kõhulahtisus, antibiootikumresistentsete tüvede areng – kui ka pikaajaline mõju – allergia ja rasvumise kujunemine.

Välja on töötatud mitmed adsorbendid, mis soolde viiduna neutraliseerivad sooles antibiootikumijäägid ja kaitsevad nii soole mikrofloorat.

Hiljuti rahvusvahelises nakkushaiguste ajakirjas avaldatud uuringus hinnati suu kaudu soolde manustatud aktiveeritud puusütt sisaldava adsorbendi DAV132 toimet 28 vabatahtlikul, keda raviti 5 päeva vältel fluorokinoloonide rühma kuuluv antibiootikumi moksifloksatsiiniga. Katsealused jagati kahte rühma: isikud keda raviti vaid antibiootikumiga, ja teised isikud, kellele ordineeriti antibiootikum ja DAV132. Osales veel 8 vabatahtlikku, kes kasutasid vaid DAV 132. Adsorbendi kasutajatel oli erinevalt selle mittekasutajatest antibiootikumisisaldus roojas minimaalne, samas oli antibiootikumi kontsentratsioon plasmas mõlema grupi katsealustel ühesugune. DAV132 kasutajate soole mikrofloora koosseis ja selle hulk antibiootikumi toimel ei muutunud. Ainult DAV132 kasutajatel preparaadist tingitud kõrvaltoimeid ei ilmnenud.

Kirjeldatud uuringus osutus DAV 132 tõhusaks preparaadiks soole mikrofloora kaitsel antibiootikumi moksifloksatsiiniga ravimisel. Analoogsed uuringud jätkuvad.

 

Refereeritud

de Gunzburg J, Ghozlane A, Ducher A, et al. Protection of the human gut microbiome from antibiotics. J Infect Diseases 2018;217:628–36.