Uudised – juuni 2024

COVID-19-vastane vaktsineerimine kaitseb nii ema kui ka lapse tervist

COVID-19 pandeemia ajal välja töötatud vaktsiini 3. faasi kliinilistel uuringutel ei kaasatud rasedaid ja see soodustas vaktsiinipelgust rasedate seas. Ühendkuningriigi Birminghami ülikoolis korraldatud uuringu PregCov-19 raames analüüsiti aastatel 2019–2023 maailmas avaldatud uuringute tulemusi raseduseaegse COVID-19-vastase vaktsineerimise mõjust raseda nakatumisele, rasedusega seotud tüsistustele ja vastsündinu tervisele. Üheksa eksperdipaari analüüsis 67 uuringu tulemusi, mis hõlmasid kokku pea 1,8 miljoni raseda andmeid.

Analüüsil ilmnes vaktsineerimise kaitsev toime nii raseda kui ka vastsündinu tervisele. Ettenähtud skeemi kohaselt vaktsineeritud rasedatel oli mittevaktsineeritud rasedatega võrreldes 61% võrra väiksem risk haigestuda COVID-19-nakkusse, 94% võrra väiksem hospitaliseerimist vajavate rasedustüsistuste risk, 9% väiksem keisrilõikega sünnituse risk, 12% võrra väiksem raseduseaegsete hüpertensiivsete tüsistuste risk. Vaktsineeritud ema vastsündinul oli 8% väiksem sünnijärgselt intensiivravi üksusesse hospitaliseerimise risk kui vaktsineerimata ema vastsündinul. Vaid ühe vaktsiinidoosi saanud rasedatel oli mittevaktsineeritud rasedatega võrreldes väiksem rasedustüsistuste ja vastsündinu tervisehäirete risk.

Olulisi vaktsineerimisega seotud tüsistusi emale või vastsündinule uuringumaterjalides ei ilmnenud. Sagedasim vaktsineerimisega seotud vaevus oli süstekoha valulikkus.

Refereeritud

Fernández-García S, Del Campo-Albendea L, Sambamoorthi D, et al. Effectiveness and safety of COVID-19 vaccines on maternal and perinatal outcomes: a systematic review and meta-analysis. BMJ Glob Health 2024;9:e014247.