Uudised – august 2024

Levinud kardiovaskulaarsetest riskiteguritest suurendab naistel migreeni riski vaid kõrgenenud diastoolne vererõhk

Mitmete uuringute andmeil võivad migreenihooga kaasneda isheemilised kahjustused ajus ja müokardis. On andmeid, et auraga migreen on naistel suurem südame-veresoonkonnahäirete riskitegur kui rasvumine või hüperlipideemia. Vähe on andmeid sellest, kas vaskulaarsed riskitegurid võivad soodustada migreenihoogude kujunemist.

Hollandi Rotterdami Erasmuse ülikooli uurimisrühm analüüsis suitsetamise, hüperlipideema, hüperglükeemia, kõrgenenud süstoolse ja diastoolse vererõhu ning suurenenud kehamassiindeksi seoseid migreeni levimusega kesk- ja vanemaealistel meestel ja naistel. Vaatluse all olid 7266 isiku andmed (keskmine vanus 66,6 aastat, 57,5% olid naised). Elu jooksul oli migreenihooge esinenud 14,9%-l vaatlusalustest.

Andmete analüüsil ilmnes, et enamik uuritud kardiovaskulaarsetest riskiteguritest ei mõjutanud naistel migreeni levimust üldse või vähendasid seda, välja arvatud kõrgenenud diastoolne vererõhk, mille esinemisel ilmnes migreeni levimuse suurenemine 16% võrra. Meestel uuritud riskitegurid migreeni levimust ei mõjutanud.

Refereeritud

Al-Hassany L, Acarsoy C, Ikram MK, Bos D, MaassenVanDenBrink A. Sex-specific association of cardiovascular risk factors with migraine: the population-based Rotterdam Study. Neurology 2024;103:e209700.