Uudised – august 2024

Metformiini kasutavate meeste järglastel ei ole suurem kaasasündinud arenguhäirete risk

Metformiin on kogu maailmas laialdaselt kasutatav hästi talutav diabeediravim. Taani meditsiiniregistrite baasil tehtud ja 2022. aastal avaldatud populatsioonipõhises uuringus leiti, et kolme kuu vältel enne viljastamist metformiini kasutanud meeste järglastel on 40% võrra suurem kaasasündinud arenguhäirete risk kui metformiini mitte kasutanud meeste järglastel.

Hiljuti avaldatud Iisraeli meditsiiniregistrite baasil tehtud populatsiooniuuringu andmeil leiti, et kolme kuu vältel enne viljastamist metformiini monoteraapiana kasutanud meeste järglastel ei olnud suurem kaasasündinud arenguhäirete risk võrreldes nende meeste järglastega, kes seda ravimit ei kasutanud. Uuringus kasutati 383 851 aastatel 1999–2020 sündinud lapse ja nende vanemate andmeid. Kolme kuu vältel enne viljastamist oli metformiini kasutanud 1730 isa. Võrdlusrühma arvati 380 000 meest, kes diabeediravimeid ei kasutanud.

Metformiini monoteraapiana kasutanud meeste järglastel ja seda ravimit mitte kasutanud meeste järglastel ilmnes ühesugune kaasasündinud arenguhäirete risk (šansside suhe 0,86). Mõnevõrra suurem arenguhäirete risk ilmnes metformiini koos teiste diabeediravimitega kasutanud meeste järglastel (šansside suhe 1,36). Nendel meestel oli ka diabeet halvemini kontrolli all ja neil esinesid mitmesugused kardiometaboolsed häired, mis on ilmselt olulisemad kaasasündinud arenguhäirete riskitegurid kui diabeediravimid.

Uuringust järeldub, et spermatogeneesi perioodil metformiini kasutavate meeste järglastel ei ole suurem kaasasündinud arenguhäirete risk võrreldes metformiini mitte kasutavate meeste järglastega.

Refereeritud

Rotem RS, Weisskopf MG, Huybrechts KF, Hernández-Díaz S. Paternal use of metformin during the sperm development period preceding conception and risk for major congenital malformations in newborns. Ann Intern Med 2024;177:851–61.