Uudised – oktoober 2024

Professor Kirsti Akkermanni inauguratsiooniloeng „Mõistes ja mõtestades psüühikahäirete olemust“

Olete oodatud Tartu Ülikooli kliinilise psühholoogia professori Kirsti Akkermanni inauguratsiooniloengule
„Mõistes ja mõtestades psüühikahäirete olemust“
10. oktoobril 2024 kell 16.15 ülikooli aulas.

Vaimse tervise häirete ravimiseks on vaja aru saada neid kujundavatest mehhanismidest ja nende püsimise põhjustest. Praeguseks on selgunud, et nii mõnigi mehhanism võib eri häirete puhul kattuda. Loengus räägib Kirsti Akkermann psüühikahäirete mõistmiseks traditsioonilise häirepõhise kategoriseerimise kõrval kasutusele võetud alternatiivsetest lähenemisviisidest, mis aitavad seletada sümptomite heterogeensust ja psüühikahäirete sagedast koosesinemist. Muu hulgas tuleb juttu sellest, kuidas võimaldab isiksusejoontest lähtuv profileerimine mõista psüühikahäirete sümptomite seoseid ja neid häireid säilitavaid mehhanisme ning seekaudu ravi tõhustada.
Kirsti Akkermann on omandanud 2010. aastal Tartu Ülikoolis doktorikraadi psühholoogia erialal. Oma varasemas teadustöös uuris ta geenide, isiksuseomaduste ja keskkonna koosmõju söömishäire sümptomite kujunemisel. Ta juhib Tartu Ülikoolis psühhopatoloogia mehhanismide uurimisrühma, kelle eesmärk on töötada välja psüühikahäirete täpsemaid hindamismeetodeid ja kattuvatest mehhanismidest lähtuvaid raviviise. Akkermann uurib oma igapäevatöös seda, milline on bioloogiliste, psühholoogiliste ja keskkondlike tegurite koosmõju psühhopatoloogia kujunemisele ja püsimisele. Seejuures keskendub ta isiksusejoonte ja emotsiooni regulatsiooni raskuste rollile söömis- ja afektiivsete häirete sümptomite kujunemisel ning nende arengulisele trajektoorile, kombineerides nii eksperimentaalseid kui ka longituudmeetodeid.
Kirsti Akkermann on atesteeritud kliiniline psühholoog-psühhoterapeut, superviisor ja kliiniliste psühholoogide väljaõppe üks eestvedajatest. Ta osaleb eksperdina riiklikes töörühmades, et parandada vaimse tervise abi kättesaadavust. Alates 2024. aastast on ta Tartu Ülikooli kliinilise psühholoogia professor.

Tõnis Karki
Tartu Ülikooli akadeemiline sekretär