Uudised – oktoober 2024

Seksuaalse ja sooidentiteedi hälbega isikutel on ajutervise häirete risk suurenenud

Haiguste levimust, riski ja ravi käsitlevates uuringutes ei ole enamasti analüüsitud nende mõju seksuaalvähemuste või sooidentiteedi hälbega isikute gruppi kuuluvatele inimestele ning nende inimeste ajutervise riskide kohta on vähe andmeid.

USAs käimasoleva personaalmeditsiini edendamise teadusprogrammi All of Us raames koguti aastatel 2017–2021 andmeid 391 041 isiku (keskmine vanus 51 aastat) seksuaalse sättumuse ja sooidentiteedi kohta. Elektroonsetest haiguslugudest ning vaatlusalustelt saadi andmeid nende ajutervise (dementsuse esinemise, hilisemas elus kujunenud depressiooni ja insulti haigestumise) kohta. Vaatlusalustest 10% liigitati seksuaal- ja soovähemuste (LGBT+) rühma (lesbi, gei, transsooline, interseksuaalne, sooidetiteeti või kaasasündinud sugu mitte tunnistav isik), ülejäänutel ei olnud seksuaalse või sooidentiteedi häireid (mitte-LGBT+).

Võrreldes mitte-LGBT+ gruppi kuuluvate isikutega oli LGBT+ rühma kuuluvatel isikutel 15% võrra suurem risk ajutervise häirete kujunemiseks. Sealjuures ilmnes LGBT+ isikutel 14% võrra suurem dementsuse kujunemise risk ning 27% võrra suurem risk hilisema ea depressiooni kujunemiseks. Transsoolistel naistel ilmnes 68% võrra suurem insuldirisk kui paiksoolistel naistel.

Refereeritud

Huo S, Rivier CA, Clocciatti-Tuozzo S, et al. brain health outcomes in sexual and gender minority groups: results from the All of Us Research Program. Neurology 2024;103:e209863.