Uudised – juuli 2020

Avastatud on retseptor, mille abil SARS-COV-2 siseneb kesknärvisüsteemi rakkudesse

On leitud, et viirus SARS-COV-2, COVID-19 tekitaja, siseneb hingamisteede rakkudesse viimaste pinnal olevate ACE-2 retseptorite vahendusel, vallandades raske ägeda respiratoorse sündroomi (SARS).

Rahvusvaheline töögrupp, kus osaleb ka Tartu Ülikooli teadur Tambet Teesalu, avaldas hiljuti uurimuse, mis selgitab, kuidas SARS-COV-2 saab siseneda kesknärvisüsteemi. Katsetel hiirtega selgus, et raku retseptor neuropiliin-1 (NRP-1), mis paikneb nina epiteeli ja bulbus olfactorius’e rakkudes, seob SARS-COV-2 viiruse, võimaldades viiruse levikut kesknärvisüsteemis. Koroonaviiruse vastased monoklonaarsed antikehad blokeerisid viiruse sisenemise neisse rakkudesse (1).

COVID-19 haigete kliinilisel uurimisel on selgunud, et sümptomaatika ei piirdu paljudel juhtudel vaid nähtudega hingamissüsteemi poolt, sagedasti kaasnevad mööduvad lõhna-ja maitsetundlikkuse häired. Raskema kuluga juhtudel on kirjeldatud kaasnevate sündroomidena ka entsefaliiti, dissemineerunud entsefalomüeliiti, meningiiti (2).

Kirjeldatud avastus võimaldab selgitada SARS-COV-2 leviku mehhanisme kesknärvisüsteemis ning välja töötada patogeneetilise ravi võimalusi.

Refereeritud

  1. Cantuti-Castelvetri L, Ojha R, Pedro LD, et al. Neuropilin-1 facilitates SARS-CoV-2 cell entry and provides a possible pathway into the central nervous system. bioRxiv 2020, https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.06.07.137802v1
  2. Koralnik IJ, Tyler KL. COVID ‐19: A Global Threat to the Nervous System. Ann Neurol 2020, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.25807