Uudised – aprill 2020

COVID-19: kas näomaski kandmine kaitseb nakatumise eest?

USA haiguste kontrolli ja ennetuse keskus (CDC) soovitab inimestel kohtades ja olukordades, kus ei saa hoida soovituslikku inimestevahelist distantsi, kanda näomaske. Soovitatud on kanda nn tolmumaske või ka isetehtud puuvillasest (näit T-särgi) materjalist maske. Kirurgilisi maske ja respiraatoreid peaksid kandma tervishoiu- ja teised eesliinitöötajad.

Briti meditsiiniajakirjas avaldatud artiklis analüüsitakse, kuivõrd tõenduspõhine on näomaskide kaitsev toime piisknakkuste puhul (1). Refereeritakse preprindina avaldatud uurimuse tulemusi, kus analüüsiti kirjanduses avaldatud 31 uurimust, neist 12 olid randomiseeritud uuringud (2). Enamik uuringuid käsitlesid kirurgiliste maskide kaitsvat mõju. Tulemustest selgub, et näomaski kandmisel on vähene kaitsev toime kokkupuutel piisknakkust põdevate haigetega. Autorid järeldavad, et ei ole piisavalt tõestatud näomaski kandmise kaitsev mõju COVID-19-sse nakatumise vältimiseks. Samas on piisavalt tõendeid kinnitamaks soovitust kanda näomaske, viibides lühiaegselt suure nakatumisriskiga olukordades (külastades kauplust, apteeki jms).

Arvestada tuleb, et SARS CoV-2 viirus levib koos sülje- ja rögapiiskadega, kui haige inimene köhib ja aevastab, samuti nakatunu väljahingatavas õhus aerosooliga. Omatehtud ja mittemeditsiinilised maskid kaitsevad teatud määral piiskade ja tolmuga levivate viiruste eest, mitte aerosooliga leviva viiruse eest. Pealegi levib viirus ka käte kaudu nakatunud pindadelt. Õigel kandmisel ja käsitlemisel kaitseb näomask mõnevõrra viiruse eest, kuid oluliseks jääb endiselt sage kätepesu ja lähikontaktidest hoidumine.

WHO avalduses 6. aprillist 2020 rõhutatakse, et meditsiinilised maskid ja respiraatorid tuleb hoida kasutamiseks tervishoius. Ei ole tõestatud andmeid, et terved inimesed saaksid näomaski (ei meditsiinilist ega ka muud tüüpi) kandes kaitsta end respiratoorselt levivate viiruste eest. Pigem võib näomaski kandmine anda vale turvatunde ning inimesed unustavad teised hügieenimeetmed ja vajaduse hoida inimestvahelist distantsi.

 

Refereeritud

1. Mahase E. Covid-19: What is the evidence for cloth masks? BMJ 2020;369:m1422.

2. Brainard JS, Jones N, Lake I, Hooper L. Hunter P. Facemasks and similar barriers to prevent respiratory illness such as COVID-19: A rapid systematic review. MedRxiv 2020, doi: https://doi.org/10.1101/2020.04.01.20049528