Uudised – aprill 2020

D-vitamiin võib suurendada organismi vastupanuvõimet SARS-CoV-2 viirusele

Koroonaviiruse SARS-CoV-2 põhjustatud haigus COVID-19 on nüüdseks kujunenud pandeemiaks, põhjustades aprillikuu lõpu seisuga 2,9 miljoni inimese haigestumise. Haigusse on surnud 206 000 inimest. Senini ei ole meditsiini käsutuses ei ravimeid haiguse raviks ega vaktsiini selle ennetuseks. Ühendkuningriigi teadlane Hoang Anh Ngyen arutleb Šveitsi meditsiiniajakirjas avaldatud artiklis D-vitamiini mõjust organismi immuunsüsteemile ja võimest pidurdada SARS-CoV-2 arengut.

D-vitamiini toimel suureneb makrofaagides antimikroobse toimega peptiidi katelitsiini produktsioon ja makrofaagide aktiivsus. Samuti tugevdab katelitsiin epiteelrakkude membraani ning vähendab selle permeaabelsust. Seega osaleb D-vitamiin organismi immuunvastuse kujundamisel ja on põletikuvastase toimega. Randomiseeritud uuringutes on näidatud, et isikud, kes kasutavad regulaarselt D-vitamiini, haigestuvad harvemini hingamisteede haigustesse. Mitme uuringu andmeil on leitud, et D-vitamiini puuduse korral organismis väheneb immuunsüsteemi aktiivsus. Teadaolevalt haigestuvad COVID-19-sse sagedamini 50-aastased ja vanemad isikud ja viimaste uuringute andmeil on 70% vanemaealistel isikutel Hiinas D-vitamiini puudus.

Eeltoodut arvestades peab autor D-vitamiini täiendavat manustamist üheks võimalikuks strateegiaks COVID-19 nakkuse ennetusel.

Refereeeritud

Ngyuen HA. Vitamin D and SARS-CoV-2. Swiss Medical Weekly 08.04.2020, https://smw.ch/op-eds/post/vitamin-d-and-sars-cov-2