Uudised – veebruar 2016

E-sigaretid – mida teame nende ohutusest?

Elektrooniliste sigarettide kasutamist peetakse väiksemaks terviseriskiks kui tubakasuitsetamist. Optimistlikud ennustused peavad e-sigarettide kasutamist võimaluseks säästa miljoneid elusid, pessimistid kardavad, et need meelitavad noori sigarette kasutama ja hiljem saavad neist tubakasuitsetajad.

Austraalia meditsiiniajakirjas analüüsitakse Ühendkuningriigi kogemusi, kuna seal on e-sigarettide kasutamine liberaalselt reguleeritud, e-sigarette loetakse tarbekaubaks ning need on laialdaselt kättesaadavad. Ametlikult peetakse e-sigarettide kasutamist suitsetamise kahjulikkust vähendava strateegia osaks.

Ühendkuningriigis on praegu 2,6 miljonit e-sigarettide kasutajat, neist enam kui 1 miljon on endised tubakasuitsetajad. 1,5 miljonit isikut kasutab nii e-sigarette kui ka tubakat. Arvatakse, et see on siiski väiksem tervisrisk kui ainult tubakasuitsetamine. Suitsetamisest loobumiseks kasutab Ühendkuningriigis 38% isikutest e-sigarette, 23% – nikotiinasendusravi ja 5% – varenikliini. E-sigarettide kasutajatest suutis 20% suitsetamisest loobuda. 2014. aasta seisuga ei ilmnenud e-sigarettide mõju noortele – 16-aastastest mittesuitsetajatest hakkas vaid 0,2% kasutama e-sigarette. Ühendkuningriigi rahvatervise agentuuri kinnitusel tuleks propageerida e-sigarettide kasutamist kui suitsetamisest ohutumat tegevust ja abinõud suitsetamisest loobumiseks.

Kriitikud aga arvavad, et seni on veel liiga vähe tõenduspõhiseid andmeid selle seisukoha kinnitamiseks. Poola andmeil näiteks kasvas seal e-sigarettide kasutajate seas ka tubakasuitsetajate arv.

 

Refereeritud

Mendelsohn CP. Electronic cigarettes: what can we learn from the UK experience? Med J Aust 2016;204:14–5.