Uudised – detsember 2021

Ebapiisav uni mõjutab negatiivselt söömisjärgset glükeemilist kontrolli

Mitme uurimiskeskuse koostöös valminud uuringus vaadeldi vähese pikkusega või katkendliku une mõju söömisjärgse glükeemilise kontrolli efektiivsusele järgmisel päeval. Uuringusse kaasati 953 füüsiliselt tervet isikut (keskmine vanus 46,2 a; 73,2% olid mehed), kes 2 nädala vältel kasutasid kindla standardiseeritud koostise ja hulgaga toitu (esitatud uuringus PREDICT). Veresuhkru sisalduse püsiva mõõtmise seadmega jälgiti neil veresuhkru väärtusi ning randmele kinnitatud aktseleromeetri abil hinnati unerežiimi. Analüüsiti une pikkuse ja kvaliteedi seoseid söömisjärgse veresuhkru väärtustega kokku 8393 mõõtmistulemuse alusel.

Katkendliku või lühikese unega öö järgsel hommikul oli pärast sööki veresuhkru väärtuste normaliseerumine tunduvalt aeglasem kui tavalise pikkuse ja hea kvaliteediga une järgsetel hommikutel. Ka kõrvalekalle tavalisest une ja ärkveloleku režiimist halvendas oluliselt söögijärgset glükeemilist kontrolli.

Uni, dieet ja füüsiline aktiivsus on tervisliku eluviisi nurgakivid. Esitatud uuring kinnitab, et uni on oluline eluviisiga mõjutatav metaboolset tervist reguleeriv tegur.

 

Refereeritud

Tsereteli N, Vallat R, Fernandez-Tajes J, et al. Impact of insufficient sleep on dysregulated blood glucose control under standardised meal conditions. Diabetologia 2021, doi: 10.1007/s00125-021-05608-y.