Uudised – september 2019

Eelneval aastal gripi vastu vaktsineeritutel ei vähene gripivastase vaktsiini efektiivsus jooksval aastal vaktsineerimisel

Gripi vastu soovitatakse vaktsineerida igal aastal. Kirjanduses on andmeid, et eelneval aastal gripi vastu vaktsineeritutel ei ole jooksval aastal vaktsineerimise järgselt vaktsiin enam piisavalt efektiivne, hoidmaks ära grippi haigestumist.

Kanada uurijad jälgisid gripivastase vaktsineerimise efektiivsust nelja järgneva gripihooaja vältel. Uurimisalused jagati 4 gruppi: kontrollgrupi isikud polnud üldse vaktsineeritud, teise grupi uurimisalused oli vaktsineeritud vaid eelneval aastal, kolmanda grupi isikud – vaid jooksval aastal, neljanda grupi isikud olid vaktsineeritud nii eelneval kui ka jooksval aastal. Jälgiti ka erinevatel režiimidel vaktsineerimise efektiivsust erinevate viirusetüvede – A/H1N1, A/H3N2 ja B-gripi –vastu.

Andmete analüüsil selgus, et gripivastane vaktsineerimine eelneval aastal ei mõjuta vaktsiini efektiivsust jooksval aastal vaktsineeritutel, sõltumata ringlevast viirusetüvest. Korduv, igal aastal vaktsineerimine on gripi ärahoidmisel efektiivsem kui vaktsineerimata jätmine. Eriti oluline on iga-aastane gripi vastu vaktsineerimine eakatele ja riskirühma patsientidele. Kindlasti tuleb vaktsineerida ka rasedaid, ka neid, kes olid eelneval aastal gripi vastu vaktsineeritud.

 

Refereeritud

Nichols MK, Andrew MK, Ye L et al. The impact of prior season vaccination on subsequent influenza vaccine effectiveness to prevent influenza-related hospitalizations over 4 influenza seasons in Canada. Clin Infect Dis 2019;69:970–979.