Uudised – november 2020

Ema kardiovaskulaarse tervise riskid kanduvad üle ka lastele

Kardiovaskulaarne risk sõltub peale eluviisi ja keskkonnategurite ka pärilikest teguritest. USA Framinghami terviseuuringute programmi raames uuriti, kuidas mõjutab vanemate kardiovaskulaarse tervise seisund nende laste kardiovaskulaarsete haiguste vaba (KH-vaba) elulemuse pikkust.

Vaatluse all olid 2000 ema ja 2000 isa ning nende 2000 last. Vanemate kardiovaskulaarse tervise taset hinnati Ameerikas südameassotsiatsiooni väljatöötatud kriteeriumide järgi kas ideaalne, vahepealne või halb. Kardiovaskulaarsete häirete olemasolu lastel hinnati nende 32. ja 46. eluaastal.

Ilmnes, et ideaalse kardiovaskulaarse tervisega emade lapsed elasid KH-vabalt 9 aastat kauem kui halva tervisega emade lapsed; halva kardiovaskulaarse tervisega emade lastel oli 2 korda suurem risk haigestuda kardiovaskulaarsetese haigustesse. Ema kardiovaskulaarse tervise ja laste KH-vaba elulemuse seos väljendus statistiliselt tugevamini meessoost järglastel. Isa kardiovaskularse tervise ja laste KH-vaba elulemuse seos ei olnud statistiliselt oluline.

Looteeas programmeerub lapse fenotüüp ja ema terviseseisund mõjutab seda olulisel määral. Reproduktiivses eas naiste tervis, sealhulgas kardiovaskulaarne tervis on järeltulevate ühiskonnaliikmete kardiovaskulaarse tervise arvestatav mõjutegur.

Refereeritud

Muchira JM, Gona PN, Mogos MF et al. Parental cardiovascular health predicts time to onset of cardiovascular disease in offspring. Eur J Prev Cardiol 2020, doi: 10.1093/eurjpc/zwaa072