Uudised – mai 2015

Euroopa Ravimiamet ei soovita ordineerida haigetele ibuprofeeni suurtes doosides

Euroopa Ravimiameti Ravimite Ohutuse Hindamise Komitee (PRAC) avaldas hiljuti soovitused mitte ordineerida ibuprofeeni suurtes doosides – 2400 või enam mg päevas. Sellises doosis ravimi manustamine suurendab insuldi ja südemeinfarkti kujunemise riski. Ülevaates kinnitatakse, et ibuprofeen annuses kuni 1200 mg päevas kardivaskulaarset riski ei suurenda ja ibuprofeeni soodus toime ületab selle kasutamise võimalikud riskid.

Ibuprofeeni doosis 2400mg päevas tuleks kindlasti vältida haigetel, kel on tõsised kardiovaskulaarse haiguse nähud, või kes on varemalt põdenud südameinfarkti või insulti.

Ülevaates soovitatakse enne pikemaajalise ibuprofeeniravi alustamist hinnata haige kardiovaskulaarset riski. See on kindlasti tõusnud haigetel kes suitsetavad, kel on kõrgvererõhktõbi, diabeet või kõrge vere kolesteroolitase. Neil juhtudel tuleb haiget ravi kõigus hoolikalt jälgida.

PRAC ülevaates rõhutatakse, et kuigi laboratoorsetes uuringutes on leitud et ibuprofeen vähendab aspiriini antiagregantset toimet, ei ole seda kliinilistes uuringutes kinnitatud. Kindlasti ei mõjuta ibuprofeeni lühiaegne kasutamine aspiriini soodsat toimet kardiovaskulaarsete tüsistuste ennetuses.

www.ema.europa.eu/index.