Uudised – mai 2023

Hüpertüreoidismiga kaasnevad meestel sagedasti erektsioonihäired

Erektsioonihäired (EH) mõjutavad negatiivselt meeste füüsilist ja vaimset tervist ning elukvaliteeti. Mitmes uuringus on leitud, et kilpnäärme talitluse häiretega kaasnevad meestel ka EH-d. Vähe on andmeid hüpertüreoidismiga kaasnevatest seksuaalfunktsiooni häiretest meestel.

Hiina teadlased analüüsisid 4 publitseeritud uuringu andmeid, kus käsitleti meestel EH seost hüpertüreoidismiga. Kokku olid vaatluse all 25 519 üle 18aastase mehe andmed. Neist 6429 mehel oli diagnoositud hüpertüreoidism ja 19 090 meest moodustasid kontrollrühma. Rahvusvahelise erektsioonifunktsiooni indeksi (ILEF-5) kriteeriumide järgi diagnoositud EH üldine levimus oli hüpertüreoidismi korral 31,1%. Hüpertüreoidismiga meestel oli erektsioonihäirete esinemissagedus 73% suurem võrreldes sarnaste hüpertüreoidismita meestega.

Uuringu andmed võimaldavad autorite hinnangul teha adekvaatsemaid otsuseid meeste EH ravimeetodite valikul.

Refereeritud

Liu X, Wang Y, Ma L, Wang D, Peng Z, Mao Z. High prevalence of erectile dysfunction in men with hyperthyroidism: a meta-analysis. Research Square 2023 DOI: https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-2550212/v1