Uudised – aprill 2022

Insomnia on teist tüüpi diabeedi riskitegur

Eksperimentaalsetes uuringutes on leitud, et une pikkuse vähendamine ja katkestustega uni suurendavad insuliiniresistentsust ja glükoosi taset plasmas. Kirjanduse metaanalüüsid kinnitavad diabeedi seoseid unehäiretega.

Ühendkuningriigi Bristoli, Manchesteri ja Exeteri ülikooli ning USA Harvardi ülikooli teadlaste uurimuses selgitati erinevat tüüpi unehäirete mõju glükohemoglobiini (HbA1c) sisaldusele veres. Kasutati Ühendkuningriigi biopanga (336 999 osalejat) ja ülegenoomse seoseuuringu MAGIC (Meta-Analyses of Glucose and Insulin-Related Traits Consortium) (46 368 osalejat) andmeid. Patsientide keskmine vanus oli 53–57 eluaastat, pooled vaatlusalustest olid naised. Analüüsiti 5 erineva unehäiretüübi (insomnia, ööpäevase une pikkus, päevane unisus, päevane tukkumine, une kronotüüp) mõju glükohemoglobiini sisaldusele. Andmed unehäirete tüübi kohta leiti osalejate täidetud küsimustikest.

Andmete analüüsil kasutati multivariantse regressiooni ja kahe valimi Mendeli randomiseerimise meetodeid. Selgus, et osalejatel, kel esines sagedamini insomnia sümptomeid (uinumisraskused, sage öine ärkamine), leiti veres suuremad glükohemoglobiini väärtused kui neil, kel esines insomnia tüüpi unehäireid harva või üldse mitte. Teised vaadeldud unehäired glükeeritud hemoglobiini väärtusi ei mõjutanud.

Tulemused näitavad, et insomnia sümptomite sage esinemine on seotud suurema HbA1c sisaldusega veres ja unetusel võib olla põhjuslik roll teist tüüpi diabeedi tekkel. Need leiud võivad avaldada mõju uneharjumusi parandavate strateegiate väljatöötamisele hüperglükeemia vähendamiseks ja diabeedi ennetamiseks.

Refereeritud

Liu J, Richmond RC, Bowden J et al. Assessing the causal role of sleep traits on glycated hemoglobin: a mendelian randomization study. Diabetes Care 2022;45:772–81.