Uudised – aprill 2023

Jõhvikatooted võivad olla naistel tõhusad urotrakti infektsioonide retsidiivide ennetuses

Jõhvikatooteid on rahvameditsiinis aastakümneid kasutatud nii mahlana kui ka toidulisandina tablettide või kapslite kujul urotrakti infektsioonide (UTI) sümptomite leevendamiseks. Selle raviviisi tõhususe kohta on kirjanduses vastukäivad andmed. Viimases, 2012. aastal avaldatud 24 allikal põhinevas Cochrane’i ülevaates järeldati, et jõhvikatooted ei ole kuseteede infektsioonide korral tõestatult tõhusad.

Hiljutises, 17. aprillil 2023 avaldatud Austraalia Flindersi ülikooli teadlaste koostatud Cochrane’i ülevaates leiti, et jõhvikatooted võivad teatud juhtudel olla tõhusad UTI-ga patsientide käsitlemisel. Ülevaade põhineb 45 juhuslikustatud uuringu analüüsil, kus UTI-ga patsientidel kasutati jõhvikatooteid või ei kasutatud raviks üldse mingeid suukaudseid raviaineid. Neist 26 uuringus oli UTI tekitaja ka kindlaks tehtud. Kokku oli vaatluse all 8857 patsiendi andmed.

Autorid järeldasid, et mõõduka tõenduspõhisusega võivad jõhvikatooted olla tõhusad UTI ennetuseks naistel, kel on kalduvus sagedasteks UTI retsidiivideks (vähendavad retsidiivide riski 25% võrra), samuti lastel (retsidiivide risk on 50% võrra väiksem) ning UTI ennetuseks juhtudel, kui võib eeldada UTI kujunemist meditsiinilise vahelesegamise järel (risk väheneb 53% võrra). Jõhvikatooted ei ole tõhusad UTI sümptomite korral eakatel ja rasedatel ning juhtudel, kui on tegu neuromuskulaarsetest häiretest põhjustatud põie düsfunktsiooniga.

Uuringutega on näidatud, et jõhvikad sisaldavad proantotsüanodiini, mis takistab Escherichia coli bakterite kinnitumist ureetra ja põie limaskestale ja põletikureaktsiooni vallandumist. Refereeritud uuringus ilmnes samuti, et jõhvikatooted olid tõhusad ka neil patsientidel, kel UTI tekitaja oli teada.

Refereeritud

Williams G, Hahn D, Stephens JH, Craig JC, Hodson EM. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev 2012;10:CD001321.