Uudised – juuni 2020

Kaitsvad laktobatsillid inimese ninas

Rohkelt on andmeid mikrobioomi koosseisu kuuluvate laktobatsillide mikroobivastasest ja immunomoduleerivast toimest inimese soolestikus, tupes ja nahal. Vähem on andmeid laktobatsillide levikust ja nende funktsioonist inimese ülemistes hingamisteedes.

Belgia Antwerpeni ülikooli teadlased uurisid inimese nina koloniseerivate mikroobide koosseisu eesmärgiga selgitada välja nende võimalik infektsioonivastane funktsioon. Võrreldes 100 terve inimese ja 100 kroonilise sinuiidiga patsiendi nina koloniseerivate mikroobide koosseisu, ilmnes, et laktobatsillide perekonda kuuluv Lactobacillus casei AMBR2 on funktsionaalselt adapteerunud elutsema ülemistes hingamisteedes ja neid leidub kroonilise rinosinuiidiga haigete ülemistes hingamisteedes ligi 10 korda vähem. Autorid järeldavad, et bakteril L casei AMBR2 on mikroobivastased ja immunomoduleerivad omadused. Erinevalt teistest laktobatsillide perekonna esindajatest on L casei AMBR2 kohanenud elama aeroobsetes tingimustes, ta suudab neutraliseerida hapniku toime ja kinnitub spetsiaalsete jalakestega (fimbriad) nina limaskesta rakkudele.

Teadlased on välja töötanud ninasprei, mis sisaldab elusaid L casei AMBR2 tüvesid. Ravim on loodud kroonilise rinosinuiidi ennetuseks ja raviks ning esialgsed katsetused on olnud edukad.

Refereeritud

De Boeck I, van den Broek MFL, Allonsius CN et al. Lactobacilli have a niche in the human nose. Cell Reports 2020;31:107674.