Uudised – veebruar 2024

Kanepi kasutamisel kroonilise valu raviks suureneb südame rütmihäirete risk

Paljudes USA osariikides on kanepi käitlemine legaliseeritud. Euroopas on mõnedes riikides (näiteks Saksamaa, Itaalia, Taani ja mõned teised) lubatud kanepi kasutamine meditsiinilistel eesmärkidel ja seda on hakatud kasutama ka kroonilise valu raviks. Samas kinnitavad paljud uuringud, et kanepi kasutamisel võivad ilmneda tõsised kardiovaskulaarsed kõrvaltoimed.

Taani riiklikel registritel põhinevas uuringus hinnati südame rütmihäirete (kodade virvendus/laperdus, ülejuhtehäired EKGs, paroksüsmaalne tahhükardia, ventrikulaarne arütmia) kujunemise riski kroonilise valuga haigetel seoses kanepi kasutamisega valu raviks.

Analüüsiti 1,88 miljoni kroonilise valuga patsiendi andmeid aastatest 2018–2021. Neist 5391 patsiendile oli raviks ordineeritud meditsiiniline kanep. Nende kardiovaskulaarset staatust võrreldi 26 941 soo, vanuse ja seisundi järgi sarnaste kontrollrühma patsientidega, kes kanepit ei kasutanud. Meditsiinilise kanepi kasutamine oli võrreldes kontrollrühma patsientidega seotud suurema südame rütmihäirete kujunemise riskiga 180 päeva vältel (riskisuhe 2,01). Rütmihäirete kujunemise risk oli oluliselt suurem üle 60aastastel, vähki põdevatel ja kaasuvate haigustega patsientidel. Meditsiinilise kanepi kasutamise ja koronaarhaiguse kujunemise vahel olulisi seoseid ei ilmnenud.

Uuringu andmeil on meditsiiniliseks otstarbeks kasutatav kanep samade kõrvaltoimetega kui mõnuainena kasutatav kanep ja selle ordineerimisel ravi eesmärgil peab arvestama patsientide individuaalseid iseärasusi.

Refereeritud

Holt A, Nouhravesh N, Strange JE, et al. Cannabis for chronic pain: cardiovascular safety in a nationwide Danish study. Europ Heart J 2024;45:475–84.