Uudised – mai 2022

Kohv võib sõltuvalt valmistamisviisist suurendada vere üldkolesteroolisisaldust

Kohv sisaldab rohkelt bioaktiivseid aineid. Uuringutega on leitud, et kohvis sisalduvad diterpeen, kafsetool ja kafeool tõstavad üldkolesterooli taset veres. Loetletud ainete sisaldus kohvijoogis sõltub joogi valmistamise viisist.

Norras Tromso piirkonnas korraldatud uuringusse kaasati 21 000 üle 40aastast isikut (11 074 naist ja 10 009 meest), keda küsitleti kohvijoomise harjumuste kohta (mitu tassi päevas ja mil viisil kohv on valmistatud), ning arstliku tervisekontrolli ajal mõõdeti neil vere üldkolesteroolisisaldust.

Andmete analüüsil ilmnes, et võrreldes kohvi mittetarvitanud isikutega oli päevas 3–5 tassi espressokohvi joovatel naistel kolesteroolisisaldus veres 0,09 mmol/L võrra ja meestel 0,16 mmol/L võrra suurem; 6 tassi päevas presskannukohvi joojatel naistel 0,3 mmol/L ja meestel 0,23 mmol/L võrra suurem; 6 tassi päevas filtrikohvi joovatel naistel 0,11 mmol/L võrra suurem, kuid filtrikohvi joovatel meestel oli vere kolesteroolitase võrreldes kohvi mittetarvitajatega samal tasemel. Lahustuva kohvi joomine vere kolesteroolitaset ei mõjutanud.

Uuringust ilmneb, et kõige vähem mõjutab vere kolesteroolitaset mõõdukas koguses filtrikohvi ning lahustuva kohvi joomine, kuid espressokohvi joomine suurendab vere kolesteroolitaset meestel enam kui naistel.

Autorid hindavad, et kohv on maailmas kõige sagedamini tarbitav tsentraalne stimulaator ja kuigi kuni kolme tassi joomine päevas vähendab kardiovaskulaarset riski, tuleb arvestada, et konkreetsetel isikutel võib kardiovaskulaarne risk sõltuda ka joodava kohvi valmistamise viisist ja sellest, kas tegu on mehe või naisega.

Refereeritud

Svatun AL, Løchen M-L, Thelle DS, Wilsgaard T. Association between espresso coffee and serum total cholesterol: the Tromsø Study 2015-2016. Open Heart 2022;9:e001946.