Uudised – märts 2024

Kohvi joomine ei ole kodade virvendusarütmiaga patsiendile vastunäidustatud

Kohv on tuntud ja laialt kasutatud stimulant, mis kiirendab ka südame rütmi. Kirjanduses võib leida vastakaid seisukohti kohvi joomise näidustustest ja vastunäidustustest südamehaiguste korral, sealhulgas kodade virvendusarütmiaga patsientidele. Populaarne on arvamus, et kohvi tarvitamine ei ole südame rütmihäiretega patsiendile näidustatud.

USA südameassotsiatsiooni ja kardioloogia kolleegiumi koostatud ja hiljuti avaldatud kodade virvendusarütmia diagnoosimise ja ravi juhendis on põhjalikult käsitletud eluviisi, harjumuste, riski modifitseerimise ja ravi küsimusi kodade virvendusarütmiaga patsientide käsitlemisel. Sealhulgas hinnatakse, et tavalises koguses kohvi tarbimine ei vähenda ega suurenda kodade virvendusarütmia kujunemise riski ega kulgu.

USA toidu- ja ravimiameti hinnangul on 400 mg, seega 4–5 tassi kohvi päevas, tervele inimesele ohutu. Mitmetes uuringutes on leitud, et kofeiini sisaldava kohvi joomine vähendab südamepuudulikkuse kujunemise riski hilisemas elueas. Juhendi autorid kinnitavad, et mõnel isikul võib kohv tekitada erinevaid enesetunde häireid. Osa inimesi, kel on kõrgenenud vererõhk, une- või ärevushäired, on kohvi joomisest loobunud. Samuti võib liigne kohvi tarbimine tekitada tervisehäireid. Autorite hinnangul kinnitab esitatud juhend, et tavalises koguses jooduna on kohv südamele ohutu. Inimesed, kes on harjunud kohvi jooma, ei pea  kodade virvendusarütmia kujunemisel sellest harjumusest loobuma.

Refereeritud

Precker M. Can people with an irregular heartbeat drink coffee? Cardiologist says ‘yes’. MedicalExpress 2024, https://medicalxpress.com/news/2024-03-people-irregular-heartbeat-coffee-cardiologist.html

Joglar JA, Chung MK, Armbruster AL, et al. 2023 ACC/AHA/ACCP/HRS Guideline for the Diagnosis and Management of Atrial Fibrillation: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Joint Committee on Clinical Practice Guidelines. Circulation 2024;149:e1–e156.