Uudised – november 2020

Kõrgenenud LDL-kolesterooli ja triglütseriidide tase veres kahjustab südame vasaku vatsakese struktuuri ja funktsiooni

On tõestatud düslipideemia seos aterosklerootiliste naastude arenemisega veresoontes, sealhulgas koronaararterites, ja südame isheemiatõve kujunemisega. Kirjanduses leidub ka andmeid, et vere kõrgenenud LDL-kolesterooli ja triglütseriidide tase kahjustab otseselt südame vasaku vatsakese struktuuri ning funktsiooni.

Ühendkuningriigi uurijad püüdsid riikliku biopanga andmeid kasutades selgitada välja kõrgenenud vere LDL-kolesterooli ning triglütseriidide sisalduse seost südame vasaku vatsakese diastoli lõpu veremahu ning südame vasaku vatsakese massi vahel. Vere lipiididesisalduse ja südame vasaku vatsakese struktuuri ja funktsiooni vahelise põhjusliku seose leidmiseks rakendati statistilise meetodina Mendeli randomiseerimist.

Analüüsist ilmnes, et kõrgenenud LDL-kolesterooli taseme korral veres oli suurenenud nii vasaku vatsakese diastoli lõpu veremaht kui ka vasaku vatsakese mass; vere kõrgenenud triglütseriidide sisaldus oli otseselt seotud vasaku vatsakese massi suurenemisega. HDL- kolesterooli sisaldus uuritud vasaku vatsakese parameetreid ei mõjutanud.

Uuringu andmetest järeldub, et kõrgenenud LDL-kolesterooli ja triglütseriidide tase veres kahjustab otseselt südame vatsakese struktuuri ja funktsiooni, lisaks ateroskleroosi arengut soodustavale toimele. Andmed kinnitavad düslipideemia korrigeerimise vajadust südamehaiguste ennetuseks.

Refereeritud

Aung N, Sanghvi MM, Piechnik SK et al. The effect of blood lipids on the left ventricle: a mendelian randomization study. J Am Coll Cardiol 2010;21:2477–88.