Uudised – november 2023

Kroonilised nahahaigused on patsiendile suureks psühhosotsiaalseks koormaks

Itaalia Verona ülikooli korraldatud uuringus küsitleti täiskasvanud elanikke kõigist Euroopa riikidest ja uuriti, mil määral mõjutavad neil esinevad dermatoveneroloogilised haigused nende igapäeva- ja tööelu kvaliteeti ning kas nad tunnevad end selle haiguse tõttu stigmatiseerituna.

Iga Euroopa Liidu riigi juhuslikult valitud 1000–4000 elanikule saadeti küsimustik neil esineva võimaliku dermatoveneroloogilise haiguse ja selle mõju kohta igapäeva- ja tööelu kvaliteedile ning haiguse tõttu võimaliku stigmatiseerituse kohta. Haiguse olemasolu ja vormi kohta objektiivseid andmeid ei kogutud. Andmed saadi 19 915 isikult 24 Euroopa Liidu riigist, andmeid ei laekunud Küproselt, Maltalt ja Luksemburgist.

Üldiselt leidis 80 protsenti vastanutest, et neil esinev dermatoveneroloogiline haigus häirib elukvaliteeti ja 83%-l oli seetõttu häiritud tööelu kvaliteet. Oma elukvaliteeti pidasid oluliselt häirituks pooled alopeetsiat, aknet ja kroonilist urtikaariat põdevatest ning 40% atoopilist dermatiiti, psoriaasi ja nahavähki põdevatest isikutest. Haigusega seotud kroonilised unehäired, väsimus ja enesega toimetuleku raskused esinesid pooltel vastanutest. Halb uni oli sageli seotud nahasügelemist põhjustava haigusega. Nahahaiguse tõttu tundis end stigmatiseerituna 14,5% vastanutest ning 19,2% vastanutest arvas, et on oma haiguse tõttu kaasinimestele vastikud.

Uuring kinnitab, et kroonilised nahahaigused mõjutavad oluliselt patsiendi elukvaliteeti ja nende haigete käsitlemisel tuleks varakult arvestada ka haiguse psühhosotsiaalset mõju.

Refereeritud

Gisondi P, Puig L, Richard MA, et al. Quality of life and stigmatization in people with skin diseases in Europe: A large survey from the ‘burden of skin diseases’ EADV Project. J Eur Acad Dermatol Venereol 2023:37 Suppl 7:6–14. doi: 10.1111/jdv.18917.