Uudised – märts 2020

Kuidas soole mikrobioom võib mõjutada kardiovaskulaarset riski

Loomse päritoluga toiduainete fermenteerimisel soole mikroobide poolt moodustub trimetüülamiin (TMA). Kokkupuutel maksa ensüümidega TMA oksüdeerub ja moodustub trimetüülamiin-lämmastikoksiid (TMAO), mis imendub verre. Eksperimentaalsete uuringutega on tõestatud TMAO proaterogeenne ja protrombootiline toime. Eksperimentides hiirtega on leitud, et TMAO inhibiitorid pidurdavad aterosklerootilise naastu kujunemist veresoontes ning tormbotsüütide agregatsiooni. On leitud, et TMAO kontsentratsioon inimese veres sõltub paljudest teguritest, sealhulgas soole mikrobioomi koostisest, toitumisharjumustest, kasutatud ravimitest ning neerude filtratsioonivõimest.

USA naiste tervise uuringu (nurse health study) raames püüti selgitada veres sisalduva TMAO dünaamika seost koronaarhaiguse kujunemise riskiga. Vaatluse all oli 760 uuringusse kaasamisel tervet naist. Aastatel 1989–1990 selgitati välja nende toitumisharjumused ja võeti vereanalüüs TMAO sisalduse suhtes. Aastatel 2000–2002 mõõdeti uuesti TMAO sisaldus veres ja jälgiti haigestumust koronaarhaigusse kuni aastani 2016. TMAO sisalduse dünaamikat 10 aasta vältel hinnati järgmiselt: muutusteta – nihe keskmiselt 0,1 mikromol/l; suurim muutus – sisalduse tõus keskmiselt 3,7 mikromol/l võrra (3. tertsiil) ja vahepealsete astmetega TMAO tõus 1. ja 2. tertsiil.

Andmete analüüsil ilmnes, et TMAO sisalduse tõus veres 1. tertsiili suurendas koronaarhaigusse haigestumise riski 33% võrra, tõus 3. tertsiili suurendas koronaarhaiguse riski koguni 67% võrra. Ilmnes ka toitumise iseloomu mõju TMAO sisalduse tõusule veres – isikutel, kes järgisid USA-s soovitatud tervislikku Vahemere dieeti (alternate healthy eating index) oli veres TMAO sisaldus 10 aasta jooksul oluliselt väiksem ja ilmnes ka väiksem koronaarhaiguse risk.

Uuring kinnitab hüpoteesi, et inimese soole mikroobide poolt toiduainete fermenteerimisel vabanevad ühendid võivad mõjutada kardiovaskulaarhaiguste riski. Edasised uuringud peavad selgitama, kuidas on võimalik neid protsesse positiivses suunas mõjutada.

Refereeritud

Heianza Y, Ma W, DiDonato JA et al. Long-term changes in gut microbial metabolite trimethylamine n-oxide and coronary heart disease risk. J Am Coll Cardiol 2020;75. Doi:10.1016/jacc.2019.11.060

Heidenreich PA, Manic P. Is our diet turning out gut microbiome against us. J Am Coll Cardiol 2020:75. Doi.org/10.1016/JACC.2019.12.073