Uudised – aprill 2019

Leetripuhang on suur oht haigetele ja märkimisväärne kulu ühiskonnale

Viimase 5 aasta jooksul on mitmel pool USA-s esinenud leetritesse haigestumise puhanguid paiguti kuni mitmesaja haigusjuhuga. Inimesed on nakatunud enamasti teistes maades reisil olles ja peaaegu eranditult on haigestunud leetrite vastu vaktsineerimata isikud. Alates aastast 2000 loeti leetrid USA-s likvideerituks ja leetrite vastu vaktsineeritud isikute hulk vähenes oluliselt.

Ameerika Meditsiiniassotsiatsiooni ajakirja eelmise nädala numbris avaldatud artiklis analüüsitakse leetritesse haigestumise tegelikke kulusid nii haigele kui ka ühiskonnale.

On kindlaks tehtud, et leetrite põdemine põhjustab olulise organismi immuunsupressiooni, mis võib kesta 2–3 aastat. Inimene on siis vastuvõtlik erinevatele bakteriaalsetele ja viirusinfektsioonidele. Need omakorda võivad põhjustada mitmeid tüsistusi. On andmeid, et leetrite põhjustatud immuunsupressioon langetab ka immuunvastust isikule varasemalt manustatud vaktsiinidele. Seega ei kao leetrite kui haiguse mõju ja tagajärjed pärast leetritest paranemist.

USA-s on välja arvutatud, et üks leetritesse haigestumise juht läheb maksma 142 000 dollarit. Siin on peale haige ravikulude arvesse võetud ka kulud seoses leetrite leviku tõkestamisega: kontaktsete kontroll ja isoleerimine, karantiini kehtestamine, meditsiinipersonali vaktsineerimine jms epideemiatõrje meetmed. Arvestada tuleb, et leetripuhang on uus proovikivi piirkonna meditsiinisüsteemile, mis nõuab teatavat töö ümberkorraldamist, teiste vähemoluliste tegevuste peatamist jne. Ka sel on oma hind.

Eestis on senini registreeritud üksikuid leetritesse haigestumise juhte mittevaktsineeritud isikuil. Kindlasti on vaktsineeritute arv ka meil viimastel aastatel pidevalt vähenenud. Paljude maade kogemus aga kinnitab, et vaktsineerimisest keeldumine filosoofilisel või religioossetel põhjustel pole enam isiku eraasi, vaid tõsine oht rahva tervisele.

 

Refereeritud

Sundaram ME, Guterman LB, Omer SB. The true cost of measles outbreaks during postelimination era. JAMA 2019;321:1155–6.