Uudised – mai 2022

Levinud valuvaigistite kasutamine raseduse ajal suurendab loote arenguhäirete riski

Aspiriin, paratsetamool ja mittesteroidsed põletikuvastased ravimid (NSAID) on rutiinselt kasutatavad ravimid peavalu, muskuloskeletaalse valu ning palaviku leevendamiseks. Nende tarvitamise ohutuse kohta raseduse ajal on kirjanduses vastandlikud andmed.

Šotimaal Aberdeeni ülikoolis korraldatud retrospektiivses uuringus analüüsiti Aberdeeni emade ja vastsündinute andmepanga andmeil raseduse ajal levinud vabamüügis kättesaadavate valuvaigistite kasutamise mõju sündinud lapse tervisele. Analüüsiti aastatel 1985–2015 sünnitanud 151 141 raseda perinataalse tervisega seotud tagajärgi sõltuvalt sellest, kas nad olid raseduse ajal kasutanud omal algatusel valuvaigisteid või mitte. Esimesel sünnitusjärgsel visiidil küsitleti neid aspiriini, paratsetamooli, diklofenaki, naprokseeni või ibuprofeeni kasutamise kohta raseduse ajal. Kasutamise kestust, ravimi doosi ja kasutamise põhjuseid ei selgitatud.

Vaatlusalustest 29% oli raseduse ajal omal algatusel kasutanud vähemalt üht loetletud ravimitest, sealjuures aastate jooksul oli kasutajate arv kiiresti suurenenud ning alates aastast 2007 tegi seda juba 60% vaatlusalustest. Ilmnes, et võrreldes rasedatega, kes raseduse ajal ei olnud valuvaigisteid kasutanud, oli vähemalt ühe loetletud ravimi kasutamise korral järglasel 48–60% võrra suurem risk neuraaltoru arengu defekti, vastsündinu surma või kohese hospitaliseerimise vajaduse, enneaegse sünnituse (enne 37. rasedusnädalat) või madala APGARi indeksi (5. eluminutil alla 7) esinemiseks. Umbes 30% võrra suurem oli nende järglastel ka surnult sünni, alakaalulisuse ja peenise arengudefekti (hüpospaadia) risk. Loetletud häirete suurim risk oli raseduse ajal paratsetamooli kombinatsioonis NSAID-iga kasutanud naiste järglastel.

Refereeritud

Zafeiri A, Raja EA, Mitchell FT, Hay DC, Bhattacharya S, Paul A Fowler PA. Maternal over-the-counter analgesics use during pregnancy and adverse perinatal outcomes: cohort study of 151 141 singleton pregnancies. BMJ Open 2022;12:e048092.