Uudised – mai 2015

Ligi veerandil isheemilist insulti või transitoorset isheemilist atakki põdenud haigel leitakse hiljem varemalt diagnoosimata kodade virvendusarütmia

Kodade virvendusarütmia (AF) on tõsine trombemboolilise insuldi riskitegur ning põhjustades insulti või transitoorset isheemilist atakki (TIA) viis korda sagedamini võrreldes isikutega, kel pole südame rütmihäireid. Samuti on AF haigetel suur insuldi või TIA kordumise oht. Kirjanduses andmeil võib AF olla ka paroksüsmaalne või asümptomaatiline.

Ühendkuningriigi ja Kanada uurijad analüüsisid kirjanduse andmeid AF esinemise sagedusest insulti või TIA põdenuil kel varemalt AF ei olnud diagnoositud. Analüüsiti aastail 1980 – 2014 rahvusvahelistes andmebaasides avaldatud 50 uuringu tulemusi. Ilmnes et insulti või TIA haigestunuist kel varemalt polnud diagnoositud AF 7,7% leiti see vastuvõtul EEG uuringul, 5,1% ilmnes AF haiglas tehtud korduval EKG uuringul või Holter monitooringul, hilisemal ambulatoorsel Holter uuringul ilmnes AF veel 10,7% insulti või TIA põdenuil.

Uuringu alusel ilmneb, et insulti või TIA põdenuile on soovitatavad hilisemad uuringud võimaliku AF diagnoosimiseks. Sel on suur praktiline väärtus, sest antikoagulantravi vähendab kahe kolmandiku võrra aju isheemiliste atakkide kujunemist AF haigetel.

 

Refereeritud

Sposato LA, Cipriano LE, Saposnik G, et al. Diagnosis of atrial fibrillation after stroke and transient ischaemic attack: a systematic review and meta-analysis. Lancet Neurol 2015;14:377–85.