Uudised – juuni 2021

Maailma nutikate haiglate edetabel

Ajakiri Newsweek ja tarbijauuringufirma Statistika selgitasid välja ja reastasid tulemuslikkuse järjekorras 250 haiglat maailmas, mis on olnud edukad tehisintellekti rakendamisel, robotite kasutamisel kirurgilistel operatsioonidel, digitaalsete visualiseerimismeetodite juurutamisel, infotehnoloogia infrastruktuuri loomisel, „tarkade hoonete“ püstitamisel ja elektroonsete haiguslugude kasutuselevõtul oma asutuses.

Newsweek avaldas 10. juunil 2021 kahekümne selle edetabeli tipus oleva kõige nutikama haigla nimekirja. Torkab silma, et 20 parima hulgas on esindatud enamasti USA haiglad, vaid 4 haiglat on Euroopast ja ühtegi ei ole maailma muudest piirkondadest. Esikohal on Mayo kliinik, sellele järgnevad Johns Hopkinsi haigla Baltimore’ist ning Clevelandi kliinik. Meeldiva üllatusena on edetabeli 8. kohal meilegi hästi tuntud Karolinska ülikoolihaigla Stockholmist. Euroopa üks saavutuste poolest tuntuim Charite ülikoolikliinik Berliinis hoiab 10. kohta. Aarhusi ülikoolihaigla Taanis on 20 maailma edukama nutihaigla hulgas 19 kohal ja nimekirja lõpetab Georges Pompidou hospital Pariisis.

Seda laadi edetabelitesse võib suhtuda mitmeti, kuid kindlasti on esitatud nimekirja kuuluvad 20 haiglat teistest enam innovatiivsed ja tulevikku vaatavad.

 

Allikas

Paavola A. Top 20 smart hospitals in the world, ranked by Newsweek. https://www.beckershospitalreview.com/rankings-and-ratings/top-20-smart-hospitals-in-the-world-ranked-by-newsweek.html