Uudised – mai 2024

Madal testosteroonitase suurendab vananevatel meestel surma ja kardiovaskulaarse haigestumise riski

Kirjanduses on vastandlikud andmed tsirkuleerivate suguhormoonide mõjust eakate meeste suremusele ja haigestumisele südame-veresoonkonnahaigustesse.

Lääne-Austraalia ülikooli juhitud rahvusvahelise uuringuprogrammi raames viidi läbi 2019. aasta juunist kuni märtsini 2024 avaldatud kirjanduse metaanalüüs suguhormoonide mõjust hooldekodudes elavate eakate meeste suremusele ja kardiovaskulaarsele haigestumisele. Analüüsiti 11 uuringu andmeid, milles osales kokku 24 109 inimest, kel oli mass-spektromeetria meetodil mõõdetud suguhormoonide tase veres ning kelle elulemust ja haigestumust oli jälgitud vähemalt 5 aasta vältel.

Andmete analüüsil ilmnes suurem üldsuremuse risk meestel, kelle testosteroonitase oli alla 7,4 mmol/L, luteiniseeriva hormooni (LH) tase üle 10 IU/L, ning östradioolitase alla 5,1 pmol/L. Testosteroonitase alla 5,3 nmol/L seostus ka suure kardiovaskulaarse surma riskiga. Suguhormoone siduva globuliini (SSG) kõrgem tase, mille puhul väheneb testosterooni- ja östrogeenitase veres, seostus suurenenud üldsuremuse ja kardiovaskulaarse surma riskiga. Dihüdrotestosterooni (DHT) taseme korral alla 0,59 nmol/L ilmnes suurem kardiovaskulaarse haigestumise risk.

Uuringu andmeil on eakatel meestel vere madala testosterooni-, kõrge luteiniseeriva hormooni või väga madala östradioolitaseme korral suurem üldsuremuse ja kardiovaskulaarse haigestumise ning surma risk. Seni avaldatud uuringute andmeil testosterooni täiendav manustamine seda riski ei vähenda.

Refereeritud

Yeap BB, Marriott RJ, Dwivedi G, et al. Associations of testosterone and related hormones with all-cause and cardiovascular mortality and incident cardiovascular disease in men : individual participant data meta-analyses. Ann Intern Med 2024, doi: 10.7326/M23-2781. Online ahead of print.