Uudised – juuli 2023

Menopausiaegne hormoonasendusravi soodustab gastroösofageaalse reflukshaiguse kujunemist

Kirjanduses on vastukäivad andmed menopausiaegse hormoonasendusravi (HAR) seostest gastroösofageaalse reflukshaiguse (GÖR) kujunemisega. Teadaolevalt suurendab östrogeen maohappe produktsiooni ning langetab söögitoru alumise sfinkteri toonust. Progesteroon langetab söögitoru lihaste ja alumise sfinkteri toonust. Seega võiks HAR soodustada maosisu tagasivoolu ja sellega seonduvate sümptomite teket.

USA uurijate korraldatud HARi ja GÖRi seoseid käsitlevate publikatsioonide metaanalüüsiks valiti aastatel 2008–2022 avaldatud 84 uurimuse seast viis edasiseks analüüsiks sobivat uuringut, kokku enam kui 1 miljoni vaatlusalusega. Ilmnes, et kõikide HARi kombinatsioonide korral suurenes GÖRi risk nii neil, kes jooksvalt kasutasid hormoonpreparaate, kui ka neil, kes olid seda varem teinud. Östrogeeni kasutamise korral suurenes GÖRi risk 41% võrra, progesterooni kasutajatel 39% võrra ja östrogeeni-progesterooni kombinatsiooni kasutamisel oli GÖRi risk väikseim – 16%.

Autorite hinnangul tuleks esitatud metaanalüüsi tulemusi arvestades enne HARi ordineerimist kaaluda patsiendil GÖRi riskitegurite olemasolu ja kohandada patsiendi eluviisi vältimaks GÖRi sümptomite kujunemist.

Refereeritud

Aldhaleei WA, Bhagavathula AS, Wallace M, et al. The association between menopausal hormone therapy and gastroesophageal reflux disease: a systematic review and meta-analysis. Menopause 2023. Doi: 10.1097/GME.0000000000002214. Online ahead of print.