Uudised – aprill 2022

Metformiini tarvitavate meeste järglastel on suurenenud kaasasündinud väärarengute risk

Diabeedihaigetel meestel on üldiselt halvem sperma kvaliteet. Ka diabeediravim metformiin võib sõltumata vere glükoositasemest mõjutada meeste reproduktiivset süsteemi ja suurendada kaasasündinud väärarengute kujunemise riski järglastel.

Lõuna-Taani ülikooli ja USA Stanfordi ülikooli teadlased analüüsisid Taani sünniregistrite baasil aastatel 1997–2016 sündinud lastel esinenud kaasasündinud väärarengute seost diabeediravimite tarvitamisega nende isade poolt.

Analüüsiti kokku 1 116 779 lapse andmeid, neist 3,3%-l oli vähemalt üks kaasasündinud väärareng. Väärarengu esinemist loeti seotuks diabeediravimi tarvitamisega siis, kui ravim oli välja kirjutatud 3 kuud enne eeldatavat eostamise aega. Kolme kuud loetakse ajavahemikuks, mille jooksul arenevad viljastusvõimelised spermatosoidid.

Analüüsil ilmnes, et spermatosoidide küpsemisperioodil metformiini kasutanud meeste järglastel oli kaasasündinud defektide kujunemise risk 40% võrra suurem kui nende meeste järglastel, kes metformiini ei kasutanud või olid seda teinud enne või pärast spermatosoidide arengule kriitilist ajavahemikku. Insuliiniga ravitud meeste järglastel seoseid ravimi kasutamise ja järglastel kaasasündinud väärarengute esinemise vahel ei ilmnenud. Sulfonüüluurea derivaatide kasutamise ja kaasasündinud defektide riski kohta uuringus kindlaid seoseid ei leitud.

Refereeritud

Wensink MJ, Lu Y, Tian L et al. Preconception antidiabetic drugs in men and birth defects in offspring : A Nationwide Cohort Study. Ann Intern Med 2022, doi: 10.7326/M21-4389