Uudised – veebruar 2024

Migreen ja põletikuline soolehaigus

Migreenihoogudega inimestel kujunevad sagedamini ka mitmed teised tervisehäired: insult, epilepsia, unehäired, südamehaigused, depressioon ja ärevushäired. Migreenihaigetel on kirjeldatud ka seedetrakti vaevuste sagedasemat esinemist.

Lõuna-Korea Souli ülikoolis valminud uuringus analüüsiti migreeni ja põletikuliste soolehaiguste (Crohni tõbi ja haavandiline koliit) kujunemise seoseid. Analüüsiti 10 668 070 üle 20 aasta vanuse inimese andmeid aastatest 2009–2017. Uuritavad jagati kahte rühma: migreenihoogudega isikud ja need, kel polnud migreeni olnud. Migreenirühma vaatlusalustel arenes Crohni tõbi või haavandiline koliit oluliselt sagedamini. Võrreldes migreenivaba vaatlusaluste rühmaga oli migreenirühmas Crohni tõve kujunemise ohusuhe HR 1,58 ja haavandilise koliidi kujunemise HR 1,26. Migreenihaigetel kujunesid põletikulise soolehaiguse sümptomid enamasti 5 aasta möödudes migreenihoogude algusest. Migreenihaigetel meestel kujunes sagedamini haavandiline koliit (HR 1,43) kui Crohni tõbi (HR 1,11).

Kuna migreenihaigetel areneb sagedasti põletikuline soolehaigus, on selle varajaseks avastamiseks oluline migreenihaigeid selle haiguse suhtes hoolikalt jälgida.

Refereeritud

Lee CH, Han K, Lee HJ, et al. Migraine is associated with the development of adult patients with inflammatory bowel disease: a nationwide, population-based study. Sci Rep 2024;14:1157.