Uudised – aprill 2024

Millal kahtlustada sünkoobi põhjusena kopsuarteri trombembooliat?

Kopsuarteri trombemboolia  on potentsiaalselt eluohtlik seisund ja selle esimene avaldusvorm võib olla ka mööduv teadvusehäire sünkoop ehk minestus. Kas standarditud algoritmi kasutamine kopsuarteri trombemboolia välistamiseks kõigil erakorralise meditsiini osakonda sattunud minestusega patsientidel on kasulik või võib viia ülediagnoosimiseni ja üleravini, ei ole teada.

Itaalias Milano ülikoolis valminud uuringus leiti eksperthinnangutel kokku 9 kliinilist või anamneesis olevat tunnust, mille esinemisel/ilmnemisel teadvuse taastumise järel on sünkoobi põhjus suure tõenäosusega kopsuarteri trombemboolia ning on vaja viivitamatult alustada uuringuid diagnoosi kinnitamiseks ning ravi.

Kopsuarteri trombembooliale viitavad tunnused pärast teadvuse taastumist olid hüpotensioon (süstoolne rõhk 100 mm Hg või vähem), tahhükardia, perifeerse vere hapnikuküllastus 93% või vähem, valu rindkeres, düspnoe, anamneesis pikaaegne viibimine voodirežiimil, süvaveenide trombemboolia tunnused, anamneesis süvaveenide trombemboolia, pahaloomuline kasvaja aktiivses faasis. Loetletud tunnuste sensitiivsus kopsuarteri trombemboolia suhtes oli 90,3%. Kasutades esitatud algoritmi kliinilises otsustusprotsessis 217 sünkoobiga patsiendil, ei olnud 70%-l juhtudest vaja teha täiendavaid kopsuarteri trombemboolia uuringuid.

Refereeritud

Gianni F, Bonzi M, Jachetti A, et al. How to recognize pulmonary embolism in syncope patients: A simple rule. Eur J Intern Med 2024:121:121–6.