Uudised – aprill 2018

Millises koguses alkoholi tarbimine on tervisele ohutu?

Arenenud riikides on alkoholikoguse kohta antud erinevaid soovitusi. Näiteks USA, Kanada ja Rootsi loevad ohutuks tarbimiseks umbes 196 g alkoholi nädalas, Portugalis, Itaalias ja Hispaanias peetakse ka eeltoodust poole võrra suuremaid tarbitud alkoholikoguseid tervisele ohutuks. Ühendkuningriigis peetakse ohutuks umbes 100 g alkoholi tarbimist nädalas. Sellise koguse alkoholi saab, kui juua 5–6 ühikut alkoholi (1 ühik on 80 ml veini või 0,5 liitrit 4,5kraadise kangusega õlut või 25 ml 40 kraadi kangusega jooki).

Rahvusvahelise osalusega uuringus analüüsiti 85 prospektiivse uuringu andmeid, kus oma alkoholitarbimise kohta olid esitanud andmeid 599 912 isikut. Alkoholi mõju tervisele jälgiti neis uuringutes kokku 5,4 miljoni patsientaasta vältel.

Ilmnes, et väikseim suremuse risk oli isikutel, kes tarbisid nädalas alkoholi koguses kuni 100 g või vähem. Samas koguses alkoholi tarbijatel oli ka väikseim koronaarhaigusse (välja arvatud müokardi infarkt), südamepuudulikkuse, fataalse kuluga hüpertensiooni ja aordi aneurüsmi haigestumise risk. Paradoksaalselt vähendas suurem alkoholitarbimine mõnevõrra müokardi infarkti riski (riskisuhe 0,94). Oodatav eluiga 40 a vanuselt oli neil, kes jõid alkoholi nädalas 100 g või vähem, 4–5 a pikem võrreldes nendega, kes jõid alkoholi nädalas 300 g või enam. Uuringust ilmneb, et alkoholitarbimise ja kardiovaskulaarse haigestumise seos on komplitseeritum kui tavaliselt kirjeldatud J-tüüpi seos.

Uuringust tuleneb ka vajadus kriitiliselt üle vaadata senised ohutu alkoholitarbimise soovitused.

 

Refereeritud

Wood AM, Kaptoge S, Butterworth AS, et al. Risk thresholds for alcohol consumption: combined analysis of individual-participant data for 599 912 current drinkers in 83 prospective studies. Lancet 2018,391:1513–23.